Policie žádá poslance: Vydejte ke stíhání Bártu a Škárku

Praha - Protikorupční policie chce trestně stíhat Víta Bártu. Poslance a bývalého ministra dopravy obviňuje z korupce a úplatkářství, a proto doručila do sněmovny žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání. Policisté Bártu podezřívají z toho, že se snažil uplatit dva bývalé stranické kolegy, Škárku a Kristýnu Kočí. Zároveň s ním žádají policisté i o vydání poslance Jaroslava Škárky - zřejmě kvůli tomu, že si úplatek na rozdíl od Kočí nechal. Podle Bárty se však jednalo o půjčky, žádnou smlouvu o půjčce však nemá. Škárka už oznámil, že s požádá poslance o své vydání policii.

„Jsem nevinen a jsem přesvědčen, že k tomuto výsledku povede i vyšetřování celé kauzy. Doposud mám veškeré informace pouze z médií, a dokud se neseznámím s podstatou obvinění, jen těžko se k tomu mohu jakkoli vyjadřovat,“ napsal ve stručném prohlášení Bárta. Stíhání se může potenciálně vyhnout, jeho vydání musí při veřejném hlasování schválit jeho kolegové. Zda Bártu stíhat, rozhodovali detektivové a žalobci na včerejší společné schůzce. Trvala několik hodin a její výsledek byl jednoznačný. „Obsah spisu je příliš vážný na to, abychom s žádostí čekali,“ řekl vysoce postavený policejní zdroj.

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) devítistránkovou policejní žádost přijala a během následujících dní ji prostuduje. Sama předpokládá, že vydání obou poslanců podpoří. Předseda imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) už avizoval, že se pokusí svolat jednání mandátového a imunitního výboru na úterý dopoledne v příštím týdnu. „Svolám schůzi tak, abychom s kolegy poslanci dokázali zvolit správný postup s ohledem na to, že začínají parlamentní prázdniny,“ řekl Tejc. V červenci se poslanci určitě sejdou 12. a 13. na mimořádné schůzi.

„Od října jsem dostal asi čtyři částky ve výši 50 tisíc korun, a to bylo na provoz spojený s funkcí výkonného místopředsedy – cestování po regionech, administrativu, provozní náklady atd. Co se týče o 170 tisíc, tam se jednalo přímo o částku za protislužbu. Týkalo se to plzeňské buňky VV, a proto si tuto částku vykládám jako úplatek.“

Poslance Škárku zatím nikdo ohledně žádosti o vydání nekontaktoval. „Nevím co je v ní, ale myslím, že se to bude týkat uplácení. Myslím si, že jsem trestný čin nespáchal, úplatek jsem oznámil a mám svědomí čisté,“ uvedl Škárka ve Studiu ČT24 s tím, že neví, zda bude na jednání výboru přizván.

Exministra dopravy obvinili z korupce bývalí spolustraníci Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Vypověděli, že jim Bárta předal obálky s penězi. „Chtěl si koupit mou loajalitu. 29. března mi v restauraci před jednáním koalice předal obálku s částkou půl milionu,“ řekla Kočí. Vít Bárta se hájí, že poslancům peníze půjčil, smlouvu o půjčce však nemá.

Poslanecká sněmovna a Senát zatím zbavily imunity 19 zákonodárců, byli mezi nimi např. předseda republikánů Miroslav Sládek, senátor Vladimír Železný nebo vicepremiér Jiří Čunek. Naopak ve 14 případech žádost zamítli - stíhání tak bylo navždy zastaveno.

Jaroslav Škárka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod