Liberec dostal kvůli šampionátu pokutu 6,5 milionu

Brno - Liberec dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 6,55 milionu korun za chyby v tendrech souvisejících s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v roce 2009. Je to nejvyšší pokuta, jakou dosud úřad za chyby v zakázkách uložil. Město tendry nezákonně dělilo. ÚOHS našel chyby v šesti ze sedmi řízení, které s Libercem vedl. Celkem zkoumal 72 veřejných zakázek. Rozhodnutí zatím nejsou pravomocná.

Město se proti pokutám může odvolat k předsedovi ÚOHS. Úřad zahájil správní řízení na základě kontroly, kterou provedl v březnu 2009. Zahájil 11 řízení, které později sloučil do sedmi. Podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje šlo o nejnáročnější sérii správních řízení, jakou kdy úřad řešil, zejména vzhledem k neobvykle vysokému počtu zakázek.

Nejzávažnější porušení zákona nastalo při zadávání 27 zakázek spojených s budováním sportovního areálu Ještěd. Zakázky za téměř 700 milionů Kč získaly STRABAG, SYNER, oaza-net, EUROVIA CS, Regionální stavební a ELPROINVEST. Město zejména nezákonně dělilo zakázky na více tendrů. Ve dvou zakázkách úřad pochybení neshledal.

V řízení, které se týkalo třinácti zakázek spojených s budováním sportovního areálu Vesec za 260 milionů korun, byly chyby u 12 případů. Liberec za to dostal pokutu jeden milion. Chyby byly i v tendrech na vybudování metropolitní internetové sítě, v zakázkách na projektovou dokumentaci nebo na dodávku sněžných pásových vozidel pro skokanský areál Ještěd a pro běžecký areál ve Vesci.

„Tlačil nás čas“

Podle tehdejšího vedení města se ale zakázky rozdělit musely. Jinak by se práce nestihly včas. „My jsme ty zakázky dělali v nějakých logických celcích - jednak podle toho, jak jsme byli schopni projektovat, a také podle toho, jak šly finanční toky. Také nám samozřejmě šlo o čas,“ hájí postup města tehdejší primátor Jiří Kittner (ODS).

Podle bývalého primátora Jana Korytáře (Změna pro Liberec) zjištění jen dokládá způsob, jakým Liberec prováděl zakázky. Nové vedení města teď hledá, kde na pokutu vzít. Už teď chybí na běžný provoz a fungování městských organizací v liberecké kase přes půl miliardy korun. Přípravou lyžařského šampionátu se navíc bude pravděpodobně zabývat i soud. Policie loni v září obvinila dva muže z pletichy při veřejné soutěži. Šlo o rekonstrukci vysokoškolských kolejí, kde při mistrovství bydlely sportovní reprezentace.

Jiří Kittner
Zdroj: ČT24