Dávky v hmotné nouzi od ledna už jen bezhotovostně

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) plánuje revoluci v oblasti vyplácení dávek v hmotné nouzi. Počátkem příštího roku by se měly vyplácet již přes tzv. sociální karty, prostřednictvím kterých nepůjde platit v baru nebo v obchodě zboží zatížené spotřební daní. Vyplývá to z čerstvě dokončeného materiálu ministerstva práce a sociálních věcí, o kterém informuje dnešní vydání Hospodářských novin.

Nový plán MPSV například počítá s tím, že v supermarketu kartou sice zaplatit půjde, ale pokud se na účtence objeví alkohol nebo cigarety, úřady tuto transakci snadno zjistí a budou moci vyvodit důsledky. Nové platební karty by měly být napojeny na daňovou správu, a úřady tedy budou schopné rozlišit, zda někdo například nenakupuje zboží zatížené spotřební daní. Podle náměstka MPSV Vladimíra Šišky bude možné přikročit dokonce i ke snížení sociálních dávek nebo přímo k jejich odebrání.

Vydáváním a správou nových platebních karet bude pověřena některá z velkých bank vybraná na základě výběrového řízení, jež se uskuteční v nejbližší době. Banka by měla dostávat kolem jednoho procenta z objemu transakce provedené kartou. Banky čekají na detaily a zatím nechtějí projekt nijak komentovat. Náklady na zavedení karet mají prý být pro státní kasu nulové a úspora na administrativě a dalších věcech má být v řádu stovek milionů korun ročně.

Vladimír Šiška, náměstek MPSV:

„Zatím mohu prozradit, že zájemce bude muset zainvestovat nemalé prostředky a návratnost se bude pohybovat v řádu let.“

Sociální karty jsou součástí rozsáhlejšího plánu, podle kterého se mají sjednotit počítačové systémy jak pro výběr daní a odvodů, tak pro výplatu nejrůznějších dávek. V první fázi mají být vydány karty lidem, kteří je budou muset používat povinně. Těch jsou desítky tisíc a stát jim ročně přispívá dohromady přes čtyři miliardy korun. U jiných dávek ale bude možné kartu použít dobrovolně, takže podle Šišky by mohlo být příští rok vydáno až osm set tisíc karet. MPSV plánuje, že časem by bylo možné na kartu vyplácet i důchody, pokud o to senioři budou stát.