Praha si připomíná zánik Varšavské smlouvy

Praha – Čeští politici i zahraniční hosté si dnes na konferenci v Praze připomínají zánik Varšavské smlouvy. Celá akce se koná v rámci Týdne svobody. Od rozpuštění vojenského paktu někdejšího východního bloku letos uplynulo dvacet let. Účastníci dvoudenní akce s názvem Evropa sjednocená a svobodná? se sešli v sídle české diplomacie, Černínském paláci. Právě tam totiž politici 1. července v roce 1991 Varšavskou smlouvu po pádu komunismu ukončili. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ocenil lídry bývalého Sovětského svazu a představitele západních mocností za to, že se po pádu železné opony zachovali zodpovědně a že nenastalo období násilí.

Schwarzenberg uvedl, že hroucení východního bloku provázely ve světě obavy z nestability. „Musíme se sklonit před tehdejšími představiteli na obou stranách, kteří se zachovali velice zodpovědně,“ pronesl ministr zahraničí ve svém projevu.

Ministr obrany Alexandr Vondra ocenil především tehdejší představitele Moskvy, kteří podle něj byli schopni reagovat na měnící se situaci ve světě. Ocenil i úsilí o co nejrychlejší odchod sovětských vojsk z bývalého Československa.

Havel se konference nemohl zúčastnit

Pozváni dále byli například někdejší ministři zahraničí Ruska Andrej Kozyrev, Maďarska Géza Jeszenszky či bývalý předseda Slovenské národní rady František Mikloško. Původně se měl zúčastnit také exprezident Václav Havel, nakonec se omluvil ze zdravotních důvodů. Poslal proto pouze psaný vzkaz, který za něj přečetl jeho dlouholetý spolupracovník Oldřich Černý. Uvedl, že bezprostředně po pádu železné opony nikdo v Evropě nevěděl, jaký bude další vývoj. „Kdo je příliš připravený na dějiny, je mi trochu podezřelý,“ citoval Černý z Havlova dopisu.

Týden svobody je akce pořádaná k 20. výročí odchodu sovětských vojsk a rozpuštění Varšavské smlouvy. Tento vojenskopolitický pakt založily v květnu 1955 ve Varšavě země socialistického bloku, oficiálně v reakci na vstup Německa do NATO.

  • Odsun vojsk Varšavské smlouvy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2656/265540.jpg
  • Jeden z iniciátorů odchodu Sovětských vojsk z bývalého Československa Michael Kocáb autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2672/267199.jpg
  • Bývalý ministr zahraničních věcí Sovětského svazu Boris Pankin autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2672/267200.jpg
Vydáno pod