Vládní nejistota trvá, Nečas novou smlouvu odmítá

Praha - Nejistota kolem dalšího fungování vládní koalice trvá. K9 se dohodla na většině dodatků koaliční smlouvy, zvýší se spoluúčast pacientů o 5 procent a pro lidi narozené po roce 1977 nebude stanoven věkový strop pro odchod do důchodu. Vyplývá to z kopie dodatku koaličního programu, který získala Česká televize. Rozpory zůstávají jen v otázce výdajů na vzdělání a dopravní infrastrukturu. O neshodách v koalici jednala odpoledne i výkonná rada ODS, shodla se na tom, že straničtí zástupci budou dál debatovat o dodatku ke koaliční smlouvě. Premiér Petr Nečas ale odmítl jednání o úplně nové smlouvě.

„Pokud existují úvahy, že by snad mohla být vypovězena stávající koaliční smlouva jednou z koaličních stran a vyjednána nová, tak ODS jednoznačně a musím říci jednomyslně hlasováním výkonné rady sděluje, že ona o nové koaliční smlouvě s Věcmi veřejnými vyjednávat nebude,“ prohlásil na tiskové konferenci Nečas. Dodal ale, že o dodatku koaliční smlouvy s VV chce do 30. června, kdy vyprší jejich podmínka, ještě jednat.

Koalice si zatím v dodatku závazně potvrdila všechny klíčové body: nižší daně pro rodiny, neomezené prodlužování věku odchodu do důchodu i možnost převést si 3 procenta ze mzdy do penzijních fondů, zvýšení spoluúčasti pacientů o čtvrtinu nebo závazek vyrovnat do pěti let rozpočet. Jenže právě kvůli poslednímu jednomu procentu programu, což jsou plánované úspory ve školství a dopravě, se teď vláda může rozpadnout. „Ta rozpočtová část, jakkoli se to zdá být poslední jedno procento v dodatku, tak je to poslední a velmi důležité procento, které je nutné dojednat,“ prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

VV dál trvají na tom, aby byly ve vládě reprezentovány čtyřmi straníky. Jako o Šmerdově nástupci se nejčastěji spekuluje o jeho náměstku Lukáši Hamplovi, který do VV vstoupil teprve nedávno. V kabinetu nyní zastupují VV ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Vládu museli před časem opustit John, jehož v čele ministerstva vnitra nahradil nestraník Jan Kubice, a Bárta, za něhož nastoupil jeho náměstek Šmerda. Toho dnes předseda Věcí veřejných Radek John informoval o tom, že musí z čela resortu odejít. Předseda VV tak reagoval na výzvy premiéra Petra Nečase (ODS), aby ministra oficiálně seznámil s usnesením poslaneckého klubu VV, o kterém už několik dní píšou média a se kterým VV minulý týden seznámily své koaliční partnery. Čtvrtým zástupcem strany v kabinetu by zřejmě měla být místopředsedkyně VV Karolína Peake, které Nečas nabídl funkci vicepremiérky a šéfky Legislativní rady vlády.

Také poslanecký klub TOP 09 se dnes sešel k jednání v severomoravské Čeladné a podpořil vyjednávací postup strany na K9. Podle šéfa poslanců Gazdíka podpoří strana personální změny ve vládě, které s VV domluví premiér Petr Nečas.

Poslanci a širší stranické vedení dnes podle Gazdíka také podpořili postup stranických vyjednávačů na nedělní schůzce K9. TOP 09 tam navrhla ukončit diskusi o programovém dodatku ke koaliční smlouvě poté, co Věci veřejné přišly s přáním diskutovat už nyní o podobě státního rozpočtu na příští rok. Zástupci TOP 09 a ODS reagovali prohlášením, že v této věci má hlavní slovo vláda, a protože dohodnuto je 99 procent témat dodatku, je možné dohodnuté okruhy stvrdit podpisem.