Chcete pas pro dítě? Čeká vás běhání po úřadech

Jihlava - Cestovní pas pro dítě se nedá vyřídit jen na jednom místě. Rodiče kvůli němu musejí nejprve na pověřený obecní úřad a pak ještě na krajský. Zlobí se nejen proto, že musí trávit čas běháním po úřadech a kolikrát ještě počítat s až dvouměsíčním čekáním, ale také proto, že se žádné zlepšení nechystá. Ministerstvo vnitra navíc od příštího roku rodičům „zpříjemní“ získání dokladu zvýšením poplatků za jeho vyřízení.

Rodiče žádající o cestovní pas pro své dítě jsou často nemile překvapeni úřední mašinérií, která je čeká. Nestačí jim navštívit jeden pověřený městský úřad, musejí ještě na příslušný krajský úřad pro osvědčení o občanství dítěte. „Obě děti jsme měli zapsané v pasu, máme společný oddací list, máme společné doklady, a přesto musíte vyřizovat ještě nějaké ověření,“ rozčilují se naprosto marně maminky u přepážek.

Povinnost od 1. července mít pro dítě vlastní pas vyplývá ze zákona o cestovních dokladech, osvědčení vydávají pouze krajské úřady. „Dítě, pokud ještě nemělo vlastní cestovní doklad nebo jiný doklad totožnosti, musí mít osvědčení o státním občanství. Stojí to 100 korun a jsou k tomu potřeba rodný list dítěte a oddací list rodičů nebo rodné listy rodičů,“ potvrzuje současný stav vedoucí správního odboru jihlavského magistrátu Kateřina Škarková.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Pasy pro děti

Zapisování dětí do cestovních dokladů rodičů skončí dnem 1. července 2011. Nařízení Evropského parlamentu a Rady 444/2009 stanoví, že zápisy dětí v cestovních dokladech rodičů jsou platné do 26. června 2012. To znamená, že po 26. červnu 2012 bude moci dítě (občan mladší 10 let) cestovat do zahraničí pouze s vlastním cestovním dokladem. Rovněž dítě (občan mladší 10 let) zapsané v občanském průkazu rodiče bude moci cestovat do států Evropské unie s vlastním cestovním dokladem. Rodič bude moci prokazovat údaje k dítěti zapsanému v občanském průkazu pouze na území České republiky.

Pokud si pro doklad rodiče nemohou přijít osobně, vyřízení cestovního pasu jejich potomka se může z třiceti dnů klidně protáhnout i na dvojnásobek. Vystavení osvědčení o státním občanství a samotného pasu pro dítě trvá každé 30 dnů. „Lidé, kteří jsou například z Jihlavy, to mají jednodušší, pokud si dojdou k nám, neboť dostanou žádost o ověření na počkání,“ nabízí pomyslnou náplast místním zástupce ředitele krajského úřadu Miroslav Březina. Všechny potřebné informace lze najít na internetu, některé úřady nabízejí alespoň možnost on-line objednávek na úřad.

Cestovní pas
Zdroj: ČT24