Miliardář Soros přijel podpořit romskou integraci

Praha - U příležitosti končícího českého předsednictví v projektu Dekáda Romů dnes navštívil americký finančník a filantrop George Soros dvě pražské základní školy, které se věnují romským dětem. Soros, který se narodil v Budapešti a přežil nacistickou okupaci, se problematikou Romů zabývá dvacet let. Při své návštěvě škol ho nejvíce zajímalo, kde jsou největší problémy s integrací a proč se to českým školám nedaří. Vyzval školy k lepšímu čerpání peněz na integrační programy.

Česko si zatím neumí dlouhodobě s romskou problematikou poradit a je za to kritizovaná i Evropskou unií. „Máme tady hodně dětí, které by bez individuální péče skončily ve zvláštní škole. Máme jich v současné době diagnostikovaných 35 a jsou všechny v běžných třídách,“ popisuje své aktivity ředitelka základní školy na pražském Žižkově Irena Meisnerová.

Do školy tu chodí dokonce 85 procent romských dětí. K dispozici mají šest asistentů pedagoga, individuální doučování, které je pro žáky zdarma, a individuální přístup od pedagogů. V ideálním případě by však na škole mělo být mnohem víc neromských dětí, ty sem ale jejich rodiče nechtějí dávat. „Ideál by bylo mít ještě padesát dětí, které jsou bezproblémové a jsou, řekněme, bílé, neromské, ale to je ideál, kterého se nedočkáme. Takže my se snažíme pracovat se situací, kterou máme,“ dodává Meisnerová.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Dekáda Romské inkluze

Česko dnes po roce oficiálně ukončí své předsednictví takzvané Dekády Romů. Tento projekt 12 zemí má do roku 2015 zlepšit život romské menšiny a přispět k její integraci. Předsednickou roli od Česka převezme Makedonie. Český premiér pomyslné žezlo předá dopoledne v Praze slavnostně svému makedonskému protějšku. Česko si pro své roční vedení Dekády Romů stanovilo pět priorit - začleňování Romů do běžných škol, práva dětí, situace romských žen, integrační politika samospráv a mediální obraz romské menšiny.

Jen o pár kilometrů dál je v pražském Karlíně základní škola, které se inkluze daří mnohem lépe. Jedná se o jednu z mála škol, která aktivně uplatňuje principy inkluzivního vzdělávání. V každé třídě má zhruba pět dětí ze sociálně znevýhodněných rodin. Po prohlídce obou škol George Soros diskutoval s pedagogy a odborníky o tom, proč Česko neumí začleňovat romské děti do běžných škol. Podle jeho slov je největším problémem nedostatečné čerpání peněz z evropských fondů. Školy prý peníze nečerpají kvůli předsudkům – učitelé a ředitelé totiž romské děti v běžných třídách nechtějí.

Romové
Zdroj: ČT24