Benda rezignoval na vedení v Krajské zdravotní, ČSSD ho chtěla odvolat

Ústí nad Labem – Bývalý předseda ČSSD v Ústeckém kraji a blízký spolupracovník Jiřího Paroubka Petr Benda rezignoval na funkci předsedy a člena představenstva v Krajské zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic na Ústecku. Sociální demokraté totiž během jednání zastupitelstva navrhli jeho odvolání, Benda ovšem řekl, že nechce, aby se o něm hlasovalo, a proto odejde sám. V představenstvu ho nahradí Tomáš Kříž z ČSSD.

Náměstek hejtmanky a současný krajský předseda Arno Fišera nechtěl důvod příliš komentovat. Vedení ČSSD v kraji Bendovi v poslední době vyčítalo například kauzy s údajně předraženými nákupy přístrojů z evropských dotací Krajskou zdravotní. Ty se nelíbí ani ministerstvu financí a prošetřují je i kontrolní orgány v Bruselu. Antimonopolní úřad v květnu vyměřil Krajské zdravotní dvě pokuty za celkem 900 tisíc korun.

Krajská zdravotní spravuje nemocnice v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově a Děčíně, celkem tak disponuje skoro 3 400 lůžky a poskytuje asi 70 procent zdravotní péče v kraji.

Benda označil rozhodnutí poslaneckého klubu ČSSD za neférové. Podle něho jde jen o osobní a politické rozhodnutí. Dodal, že vyčítat mu nákup přístrojů není možné, protože rozhodnutí o nich padlo v okamžiku, kdy ještě v čele Krajské zdravotní nestál.