Na údajně opilou soudkyni se množí stížnosti

Praha – Případ soudkyně Dagmar Křišťanové, která je podezřelá, že minulý týden vedla jednání opilá, už prověřuje ministerstvo spravedlnosti. Mimo jiné bude zjišťovat, zda její nadřízení věděli o problémech s alkoholem už dřív. Pokud by se totiž ukázalo, že nadřízení pochybili, ministerstvo by mohlo kárnou žalobu podat nejen na soudkyni, ale i na vedení soudu. Množí se navíc stížnosti lidí, kteří u ní spor prohráli a teď tvrdí, že její rozhodování bylo ovlivněné alkoholem.

Podle názoru žalobce a účastníka pátečního řízení Vladimíra Kočíře má soudkyně problémy s pitím dlouhodobě. Vše proto nyní prověřuje ministerstvo. „My samozřejmě budeme rádi, pokud nám občané poskytnou své informace,“ uvedl šéf resortu Jiří Pospíšil. Podle mluvčího Obvodního soudu pro Prahu 4 Michaela Květa ale vedení soudu dosud nemělo žádné poznatky o tom, že by Křišťanová měla s alkoholem potíže.

Soudkyně je nyní v pracovní neschopnosti. Hned v pátek, kdy se ukázalo, že zřejmě soudila opilá, se nechala hospitalizovat v nemocnici. Špatné zkušenosti na její práci se ale po zveřejnění případu množí. Má je například Vladimír Žižlavský, který se dva roky soudí o polovinu domu v Praze.

Reportáž Kamily Štichové a Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

„Jestliže nejsem vyslechnut, jestliže není vyslechnuta protistrana, tak si myslím, že pod vlivem alkoholu byla,“ řekl ČT. Dokázat po několika měsících, že byla soudkyně opilá, ale bude problematické. Žižlavský sice soud prohrál, podal si ale odvolání. V jeho případě tak bude mít konečné slovo odvolací soud.