Školáci dostali vysvědčení, leckde netradičně

Praha - Školáci dnes dostali vysvědčení a začalo jim dvouměsíční volno. Mnohé školy pojaly vysvědčení netradičně, například ve sklepě nebo na lodi. Do pražské zoo budou mít zase jedničkáři vstup jen za jednu korunu. Kvůli odjezdu rodin na prázdniny budou policisté posilovat dopravní hlídky. Na začátku letního odpočinku ale děti nečeká příliš hezké počasí, bude pršet a teploty nepřekročí dvacítku.

Například v mostecké základní škole se vysvědčení předávalo už o půlnoci ve sklepě školy. V Bratrské základní škole v pražských Holešovicích se konala bohoslužba. Děti si i s rodiči v hale školy zazpívali, kněz jim pak připomněl, aby si i v létě našli čas na přemýšlení o lásce, trpělivosti, vděčnosti a o Bohu.

Některé školy dávaly vysvědčení naposled

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Některé školy předaly vysvědčení už na začátku týdne a na zbytek června daly dětem ředitelské volno. Mnozí žáci šli dnes do své staré školy naposledy, kvůli klesajícímu počtu dětí se totiž některé, zejména střední školy, od září zavřou nebo sloučí s jinou školou. To je případ třeba středních škol v Hořicích na Jičínsku nebo škol v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. „Panuje tu nejistota, nevíme, co bude dál, což samozřejmě působí na náladu mezi učiteli ve škole. Hodně se o tom mluví,“ řekla zástupkyně ředitele hořického gymnázia Eva Slámová. Podobné slučování nebo rušení čeká více škol v Česku, žáků totiž ubývá a provoz poloprázdných tříd je drahý.

Školáky svádí démon alkoholu

Pražská záchranná služba dnes ošetřila pět dětí od 14 do 16 let kvůli otravě alkoholem. Čtyři chlapci a jedna dívka zřejmě slavili konec školního roku a začátek prázdnin. V jednom případě byla příčinou zdravotních komplikací také marihuana. Alkohol je přitom pro mladý organismus velmi nebezpečný. „V důsledku otravy, zástavy dechu, vdechnutí zvratků nebo následného pádu s vážným úrazem hlavy může dojít i k úmrtí,“ zdůrazňují záchranáři. Loni záchranná služba v Praze zasahovala u 18 mladistvých, kteří přehnali konzumaci alkoholu nebo drog. Záchranáři proto předpokládají, že k pěti dnešním opilým dětem přibudou během dne další.

Na jedničkáře chystají spoustu lákadel obchodníci, kteří nabízejí za dobré známky poháry zdarma nebo slevu na sportovní vybavení a elektroniku. Školáci, kteří se prokážou jedničkou z biologie, prvouky nebo přírodovědných předmětů, budou mít také vstup do pražské zoo jen za korunu.

Ne všude ale dopadlo vysvědčení na výbornou, přes prázdniny se bude muset připravovat na reparát asi 27 tisíc studentů, kteří neuspěli u státních maturit. To ovšem představuje zátěž i pro učitele, jelikož je letos zájem o prázdninové doučování hlavně u maturantů extrémní. Pro některé kantory to ale může být vítaný prázdninový přivýdělek.

Vysvědčení se někde stalo ale i důvodem k sebevraždě. Třeba na Klatovsku se oběsil sedmnáctiletý mladík. Doma ho dnes našli rodiče. Policie případ vyšetřuje, důvodem je údajně s největší pravděpodobností špatné vysvědčení.

Prázdniny znamenají také dvojnásobný nárůst dětských úrazů, rozjívené děti totiž mají víc volna a méně dohledu. Odborníci proto radí, aby rodiče malé nezbedy poučili, jak se úrazům vyhnout. Linka bezpečí také jako každý rok varuje rodiče, aby na případné špatné známky svých potomků reagovali klidně. V období kolem vysvědčení totiž stoupá počet hovorů na linku bezpečí, protože se děti bojí bití, ponižování nebo zákazů.

Kontrola mladistvých v baru
Zdroj: ČT24