Dva čeští vojáci utrpěli při výbuchu zranění v Afghánistánu

Kábul/Praha - Dva čeští vojáci dnes utrpěli lehké zranění v Afghánistánu poté, co jejich obrněné terénní vozidlo najelo v provincii Vardak na nastraženou výbušninu, která následně explodovala. O incidentu informovala mluvčí české armády Jana Růžičková. Incident se stal ve 2. jednotce výcvikového a poradního týmu. Na nastraženou nálož najedlo vozidlo typu IVECO se čtyřmi osobami.

„Po prvotním ošetření na místě incidentu byli transportováni na vojenskou základnu a následně byli přepraveni vrtulníkem do vojenské nemocnice na základně v Kábulu, jejíž součástí je i český polní chirurgický tým. Tam se podrobí dalším kontrolním vyšetřením,“ uvedla Růžičková.

Za poslední měsíc jde již o několikátý incident. 21. června utrpěl zranění český voják provinčního rekonstrukčního týmu v afghánské provincii Lógar, jenž pravděpodobně šlápl na minu, která pod ním vybuchla.

Jiný český voják se zranil o několik dnů dříve při přistávacím manévru afghánského vrtulníku Mi-17 ve východoafghánské provincii Kunar. Nehoda se stala při výcviku příslušníků afghánských vzdušných sil.

31. května přišlo Česko v Afghánistánu zmítaném válkou již o čtvrtého vojáka. Jedenatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal zahynul v provincii Vardak za stejných okolností jako při dnešním incidentu. Jeho obrněné vozidlo najelo na nastraženou výbušninu. Exploze zranila i další dva příslušníky českého kontingentu.