Vrchní soud výrazně zmírnil tresty za vytunelování Rubeny Náchod

Praha – Bývalý automobilový závodník Martin Koloc si od pražského vrchního soudu odnesl roční podmíněný trest za vytunelování Rubeny Náchod. Stejný trest dostali i dva další manažeři firmy. Vrchní soud tak výrazně zmírnil tresty, které udělil krajský soud v Hradci Králové. Ten totiž loni v říjnu poslal všechny tři na pět let do vězení. Koloc i další manažeři měli Rubeně způsobit sérií transakcí škodu ve výši zhruba 250 milionů korun.

Krajský soud vyměřil pětileté tresty vězení ještě dalším dvěma vysoce postaveným představitelům společnosti. Jejich případ však odvolací senát vyloučil k samostatnému projednání. Dnešní rozsudek je pravomocný. 

Muži peníze vyvedli například fiktivními smlouvami o obstarání věci či zpětným leasingem. Podařilo se jim okrást firmu o 125 milionů, další škoda ve výši 128 milionů podniku hrozila. Soud v Hradci Králové mohl za podvod udělit až dvanáctileté tresty, nakonec ale zvolil výši trestu na spodní hranici, protože se případ táhne už řadu let.

Vrchní soud dnes zvolil ještě mírnější potrestání. Předsedkyně senátu Hana Kárová zdůvodnila udělení mírného podmíněného trestu nepřiměřenou dobou, která uplynula od zahájení trestního stíhání. Podle ní ani nelze obžalovaným přičítat, že by se tuto dobu snažili nějak prodloužit. „Došlo k porušení práva na přiměřenou délku trestního řízení. Mělo být postupováno rychleji,“ řekla Kárová. Vyloučila však možnost, že by mělo být kvůli dlouhé době trestní stíhání zastaveno, jak navrhovala obhajoba.

Polehčující okolností podle předsedkyně senátu je, že se ani jeden z obžalovaných nedopustil od zahájení trestního řízení žádného dalšího trestného činu. Na druhou stranu však upozornila na organizovanost skupiny. „Probíhala tam dělba úkolů s cílem odčerpávat peníze z Rubeny,“ prohlásila. Podle ní i znalci označili činnost skupiny za promyšlenou.

Koloc je dvojnásobným mistrem Evropy v závodech tahačů na okruzích a zakladatelem týmu Buggyra. V Česku se ale nezdržuje, od roku 2004 je na něj vydán mezinárodní zatykač a řízení proti němu bylo vedeno jako proti uprchlému. Podle některých zdrojů pobývá ve Spojených arabských emirátech.