Poslanec Svoboda by se měl kvůli opsané diplomce vzdát funkcí v ČSSD

Praha – Grémium ČSSD vyzvalo poslance Miroslava Svobodu, aby se kvůli své údajně opsané diplomové práci vzdal všech stranických funkcí. Vedení sociálních demokratů ale Svobodu přímo nevyzvalo ke složení poslaneckého mandátu, kauzu prý vezme v potaz při sestavování příští kandidátky. Sám poslanec tvrdí, že diplomovou práci psal sám a její části nekopíroval vědomě, magisterského titulu se proto vzdát nehodlá.

Grémium o výzvě adresované Svobodovi rozhodlo jednomyslně. "Očekávám, že poslanec Svoboda se zachová jako ostatní sociální demokraté v minulosti, vyvodí z tohoto svého problému politickou odpovědnost a zůstane pouze
řadovým členem ČSSD," řekl novinářům předseda strany Bohuslav Sobotka.

Sám poslanec prý ale rezignovat nehodlá - v současné době zastává jedinou stranickou funkci: Je předsedou krajské kontrolní komise pro Prahu. „Můj problém s vysokoškolským studiem nesouvisí s mojí stranickou funkcí, která je lokálního formátu, a vzhledem k tomu, že se chci na akademické půdě rehabilitovat,“ řekl Svoboda. „Zatím jsem spíše pocítil podporu řadových sociálních demokratů v tomto postoji,“ dodal.

Škola potvrdila, že je práce z velké části opsaná

Na konci května vedení sociální demokracie rozhodlo, že s řešením kauzy počká, až bude mít k dispozici vyjádření vysoké školy, na které poslanec práci obhajoval. Sobotka tehdy řekl, že pokud ji Vysoká škola finanční a správní (VŠFS) zpochybní, pak to bude pro poslance „velký problém“. Stanovisko školy zveřejnil v červnu server Aktuálně.cz a píše se v něm, že Svoboda předložil k získání titulu inženýra diplomovou práci, která byla z velké části opsaná. Nejdelší souvisle opsaná pasáž práce zabírala deset stran. 

Poslanec tehdy reagoval tak, že se titulu nevzdá ani nevystoupí ze zahájeného doktorandského studia. „Je mi to celé nesmírně trapné. Titul ale vracet nebudu, vystudoval jsem totiž řádně. Chodil jsem tam pět a půl roku. Teď hledám cestu, zda mohu práci otevřít a předělat, aby bylo vše v pořádku,“ řekl tehdy Svoboda s tím, že se nechystá ani vzdát poslaneckého mandátu. 

Média už dříve upozorňovala, že na Vysoké škole finanční a správní získali někteří pražští politici titul nezvykle rychle. Státní prověrky ale žádné formální pochybení nezjistily. Z minulosti je známa aféra kolem rychle získaných vysokoškolských diplomů a doktorátů na Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU). Akademické tituly na ní rovněž získali mnozí politikové. ZČU už dokonce celkem 12 absolventům plzeňských práv odeslala usnesení o rušení diplomů.