ČD nadále usilují o railjety

Praha – Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) a společnost Siemens prodloužily opci na nákup šestnácti jednotek Viaggio, kterou chtějí převzít České dráhy. Jednání o nákupu nových vlaků, které jezdí v Rakousku pod označením Railjet, v posledních dnech téměř zkrachovala. Opce totiž měla vypršet ke konci června. Dráhy chtěly nové jednotky nakoupit bez výběrového řízení, jejich záměr ale krátce před vypršením původního termínu napadla plzeňská Škoda Transportation.

ÖBB, kterým při nevyužití opce hrozí pokuta, i Siemens, který by tak ztratil příležitost prodat šestnáct nových jednotek, daly Českým drahám druhou šanci. „Podařilo se nám vyjednat prodloužení opce do 30. září a pevně věříme, že v tomto termínu se již podaří kontrakt uzavřít,“ uvedl mluvčí Siemensu Pavel Kaidl.

Sérii nových sedmivozových souprav pro dálkovou dopravu mohou dráhy získat za 200 milionů eur (asi 4,8 miliardy korun), za jeden vůz tak zaplatí asi 1,8 milionu eur. Cena je nižší, než kdyby ČD objednaly jednotky samostatně, Siemens je totiž vyrobí v rámci série dalších 67 vlaků pro ÖBB.

Jednotky Siemens Viaggio jezdí v Rakousku a také na mezistátních spojích do Švýcarska, Německa a Maďarska od konce roku 2008, ÖBB je provozují pod názvem Railjet. Čeští cestující mohli jednu z nich vyzkoušet asi půl roku po zahájení provozu, když se souprava představila na ostravském železničním veletrhu a na cestě z Rakouska svezla i cestující.