Švestková dráha je v provozu, ale jen napůl

Lovosice – Švestková dráha z Lovosic do Mostu vstupuje do nové sezony. Vlaky jezdí na trati pouze o prázdninách, na jejich provoz se skládají okolní obce. Letos však turisté nestráví v historickém motoráku tolik času jako loni – Správa železniční dopravní cesty prohlásila téměř polovinu trasy za nesjízdnou, dopravce proto musel zavést náhradní autobusovou dopravu mezi Třebívlicemi a Mostem.

Stejně jako loni vyjíždí na Švestkovou dráhu velký motorový vůz společnosti JHMD, který pojede každou sobotu a neděli třikrát z Litoměřic či Lovosic do Třebívlic, a dále bude pokračovat autobus. S jízdním kolem je možné cestovat pouze vlakem, v autobuse je jeho přeprava vyloučena.

O autobus není zájem

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Vyhlášení výluky zhruba v polovině trati vyprovokovalo objednatele dopravy – sdružení obcí Integro – k ostré reakci. „Můžeme se domnívat, že výluka byla zavedena úmyslně, aby nám znemožnila provoz, do budoucna od něj odradila anebo celkově znechutila. Je to sice jen náš dojem, ale máme ho,“ řekl starosta Třebívlic Josef Seifert. „Obáváme se, že zájem se zmenší. Ztrácí to na atraktivnosti,“ dodal.

To potvrdily i první jízdy na Švestkové dráze – vlaky mnoho lidí nepřivezly. „Je to první jízda a jelo sem pět lidí,“ poukázal jeden z cestujících v Třebívlicích.

SŽDC: Výluku nařídil Drážní úřad

Podle správců kolejí je důvodem výluky havarijní stav mostu u Třebívlic. SŽDC upozornila, že přerušení provozu nařídil Drážní úřad. „My jen nechystáme opravu – to proto, že se to nevyplatí,“ řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Stavem trati se chce správa zabývat teprve tehdy, až bude zřejmá její budoucnost. „V žádném případě to není náš truc,“ zdůraznil mluvčí.

O převzetí trati, kterou SŽDC loni prohlásila za jednu z lokálek vhodných ke zrušení, mají zájem hned dva subjekty. Kromě sdružení Integro je to také společnost Zubrnické museální železnice, která loni zrekonstruovala a zprovoznila trať z Velkého Března do Zubrnic, již odkoupila od státu.

Vyjíždějí i další výletní vlaky

Kromě Švestkové dráhy vyjíždějí se začátkem prázdnin historické motoráky i na další trati. O víkendech v červenci a srpnu budou jezdit vlaky po Doupovské dráze z Kadaně do Podbořan i po odbočce do Kadaňského Rohozce (resp. jen do Radnice u Kadaně).

Zubrnická museální železnice pokračuje v provozu na své lokálce, který zahájila už v červnu. Vlastní lokálku z České Kamenice do Kamenického Šenova potom zprovoznila společnost KŽC, která po ní o tomto víkendu poprvé sveze cestující.

  • Švestková dráha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2688/268702.jpg
  • Vlak v Zubrnicích autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2056/205589.jpg