Sever Čech zasáhnou silné srážky, v neděli hrozí záplavy

Praha – Liberecký kraj zasáhnou od půlnoci extrémně vydatné srážky, v neděli hrozí v kraji záplavy. Řeky se zřejmě rozvodní také v Ústeckém kraji. Situaci podle Českého hydrometeorologického ústavu ještě zhorší silný nárazový vítr, který by mohl na podmáčených svazích kácet stromy. Vydatné deště potrvají až do pondělí a postihnou i další oblasti, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji mají hladiny toků dosáhnout prvního povodňového stupně.

Obce a hasiči v Libereckém kraji se už na ohlášené intenzivní deště chystají. V podobnou katastrofu, jaká loni postihla polovinu kraje, sice starostové příliš nevěří, nechtějí však ponechat nic náhodě. V pohotovosti jsou proto povodňové komise i hasiči, třeba v Dětřichově na Liberecku už preventivně pytli s pískem utěsnili vchod obchodu se smíšeným zbožím, který před rokem voda vyplavila.

Místy přes 100 mm srážek

V neděli a v noci na pondělí by mělo v Jizerských horách napršet 50 až 110 milimetrů srážek, v ostatních horských oblastech na severu a severovýchodě území 25 až 60 mm. Nejvíce pršet bude na severozápadním a západním návětří hor. Na severu Čech se v noci mohou zvednout hladiny Smědé, Lužické Nisy, Mandavy, Kamenice a levostranných přítoků Ohře a Bíliny z Krušných hor. Na Smědé, Lužické Nise a Mandavě hrozí od nedělního poledne třetí stupeň povodňové aktivity.

Situaci zřejmě ještě zhorší silný vítr, který může v nárazech dosáhnout v nížinách rychlosti až 20 metrů za sekundu a na horách až 25 metrů za sekundu. Na podmáčených svazích by mohly padat stromy, uvedl ČHMÚ. Vydatný déšť postihne také kraj Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký, Ústecký, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.

Meteorologové doporučují sledovat vývoj situace v médiích nebo na serveru ČHMÚ. Řidiči by podle nich měli při jízdě snížit rychlost, protože na mokrých silnicích hrozí takzvaný aquaplaning, při němž jsou auta těžko ovladatelná. Prudké deště zasáhly Česko v tomto týdnu už jednou, na Zlínsku si vyžádaly život muže, který ve čtvrtek utonul v rozvodněném potoce Trnávka.

Záplavy
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod