Evropa i Česko snížily loni počet mrtvých o desetinu

Brusel – V zemích Evropské unie i v Česku se loni snížil počet mrtvých po dopravních nehodách oproti roku 2009 o jedenáct procent. Řadě zemí se dařilo snížit počet úmrtí na silnicích ještě výrazněji. V Lucembursku se jich stalo meziročně o třetinu méně, na Slovensku o čtvrtinu. Naopak v Rumunsku klesl počet smrtelných havárií pouze o tři procenta.

Rumunsko spolu s Řeckem zůstává také zemí, kde ročně dochází při dopravních nehodách k nejvyššímu počtu úmrtí na milion obyvatel. V Rumunsku loni na silnicích zahynulo 111 lidí na milion obyvatel, v Řecku dokonce 116 lidí. V Česku během roku zemřelo při haváriích 76 lidí na každý milion obyvatel.

Stále bezpečněji je na slovenských silnicích. I díky výraznému poklesu počtu mrtvých v loňském roce na nich umírá průměrně 53 lidí na milion obyvatel. Zemi se podařilo mezi lety 2001 a 2010 snížit roční úmrtnost na silnicích o 53 procent, v Česku za tutéž dobu klesla pouze o podprůměrných 40 procent.

„Je velmi povzbuzující, že téměř všechny členské státy zvládly významně snížit počet obětí silničních nehod, ale stále existuje prostor pro zlepšení. Každý den na evropských silnicích totiž stále zemře zhruba stovka lidí. Od roku 2001 jsme nicméně pokročili a zachránili zhruba 100 tisíc životů,“ komentoval statistiku meziročního i desetiletého snížení počtu mrtvých eurokomisař pro dopravu Siim Kallas. Evropská unie chce do roku 2020 snížit počet obětí o polovinu, od roku 2001 do loňského roku jej snížila o 43 procent.