V Afghánistánu zraněný voják byl převezen do Česka

Praha - Českého vojáka, který byl včera těžce zraněn v Afghánistánu, dopravil dnes večer do Prahy vojenský speciál. Stav zraněného zůstává nadále velmi vážný. Společně s ním se do Česka vrátili na doléčení i dva vojáci, kteří byli lehce zraněni koncem června. Na palubě Airbusu A-319 byl tým lékařů a odborného zdravotnického personálu. Po příletu byli vojáci převezeni do pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Rotmistr A. W. z 2. jednotky výcvikového a poradního týmu OMLT utrpěl střelné poranění při středečním útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak. Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc, pak byl přepraven k dalšímu ošetření do nejbližšího zdravotnického zařízení na základnu Shank v provincii Lógar a odtud do vojenské nemocnice na základně KAIA v Kábulu.

O stavu těžce zraněného vojáka nebude armáda s ohledem na přání jeho rodiny poskytovat žádné podrobnosti, uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Do Prahy se dnes vrátil také příslušník provinčního rekonstrukčního týmu, který byl 21. června lehce zraněn, když šlápl na nevybuchlou munici. Třetím pacientem na palubě byl jeden ze dvou příslušníků 2. jednotky OMLT, kteří utrpěli lehké zranění 30. června, když jejich vozidlo IVECO najelo na improvizované výbušné zařízení.