Odboráři chystají další protesty, zítra bude happening

Praha – Odboráři chystají na protest proti zdravotnické reformě další akce, uspořádat je chtějí ještě o prázdninách. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil ale ani dnes konkrétní kroky přiblížit nechtěl, i když před nedávnem nevyloučil ani generální stávku. Jisté však je uspořádání happeningu proti zdravotnické reformě, který se uskuteční v úterý na Palackého náměstí. Pořádají jej zdravotnické odbory a zapojí se do něj i organizace postižených a pacientů. Druhá odborářská centrála – Asociace samostatných odborů – pak organizuje pochod účastníků happeningu k dolní parlamentní komoře.

Odboráři vládní reformy dlouhodobě kritizují. Podle nich by zhoršily život většiny lidí. Kabinet na reformních změnách trvá, podle něj je Česko potřebuje. Prozatím nehrozí blokádou Prahy, vlaků nebo dopravních tepen – úterní odborářský protest se má nést v odlehčeném duchu. 

O dalších akcích zatím odboráři mlčí s tím, že je však intezivně připravují a měly by být ještě o prázdninách. „My počítáme, že se v září bude v tripartitě projednávat rozpočet,“ řekl předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Pokud podle něj bude návrh rozpočtu pro lidi nevýhodný, spustí ASO ČR protestní akce. Jejich forma však zatím není určena. Záviset podle Dufka bude i na účasti na úterní akci.

Happening začne v pravé poledne

Úterní happening chtějí pořadatelé odstartovat ve 12:05. Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové tak chtějí poukázat na to, že i přes protesty vláda některé reformní zákony schválila a sněmovnou už prošla první etapa reformy. Na ní odborům vadí hlavně chystaná možnost rozdělení péče na standard a nadstandard, za který by si pacient připlácel. Odboráři tvrdí, že kvalitní léčba by tak byla jen pro bohatší.

Dagmar Žitníková, šéfka zdravotnických odborů:

„Pokud nebudete mít na to, abyste si připlatili, nebudete mít nárok na kvalitu péče tak, jak ji známe dnes.“

Do odborářského happeningu se chtějí zapojit i další organizace, a to třeba rada postižených či svaz pacientů. Kabinet na reformách trvá, podle něj je země potřebuje. Podle odborů by ale navrhované záměry zhoršily život většiny obyvatel Česka. Na protest proti vládním záměrům uspořádali v polovině června dopravní odboráři celodenní stávku v dopravě a největší odborová konfederace vstoupila do stávkové pohotovosti. Vláda své plány ale nezměnila.