Soudce z Pitrova procesu čelí kárné žalobě

Praha - Předseda senátu rozhodujícího o obnově procesu s uprchlým podnikatelem Tomášem Pitrem Petr Novák čelí kárné žalobě. Podal ji na něj jeho nadřízený, předseda pražského městského soudu Jan Sváček. Novák podle něj před posledním jednáním kontaktoval důležitou svědkyni v procesu, a mohl tak porušit zákon.

Obnova procesu projednávaná v současné době na Městském soudu v Praze se týká Pitra a Miroslava Provoda, kteří v roce 2006 dostali pětileté tresty za daňové delikty z roku 1994. Obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Ze šesti případů se jim to podařilo pětkrát. Státu způsobili škodu asi 51 milionů korun. Pitr vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě.

Svědkyně, o kterou se Novák zajímal, pracovala na Finančním úřadě pro Prahu 3. Prý má potvrdit, že Pitr na státu vrácení daně vymáhal. Soudce jednal s ředitelkou úřadu a další pracovnicí o tom, jak by měla svědkyně vypovídat. Novák se ke kárné žalobě vyjádřit odmítl.

„Soudce porušil své povinnosti, když neprocesními prostředky kontaktoval svědkyni a neučinil o tom úřední záznam do spisu,“ uvedla tisková mluvčí soudu Martina Lhotáková. Podle Sváčka Novák mohl ohrozit důvěru v nezávislé a spravedlivé rozhodování. „Jde o nestandardní postup, který může věc procesně zkomplikovat,“ doplnil předseda soudu.

Panují obavy, co si pomyslí švýcarská justice

Kárné žaloby totiž pravděpodobně využijí Pitrovi právníci. „Osobní návštěva je skutečně velmi nestandardní, není k tomu naprosto žádný důvod a navíc byla tato okolnost předsedou senátu dlouhou dobu zatajována,“ konstatoval Pitrův advokát Jan Kovařík. „Je samozřejmé, že v takové situaci má pan Pitr pochybnosti o tom, zda se v Česku může dočkat spravedlivého procesu,“ řekl serveru iDnes.cz advokát Jan Křivánek.

Soudce má totiž podle zákona povinnost zdržet se všeho, co by mohlo ohrozit spravedlivé a nezávislé rozhodování soudu. Pitr od loňského července čeká ve švýcarské vazbě na rozhodnutí tamního soudu o vydání do Čech a argument o možné podjatosti soudu může mít vliv na švýcarskou justici. „Já doufám, že tato věc nebude mít vliv na rozhodnutí, ale jak jsem řekl, česká strana toto nemůže ovlivnit,“ řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)