Deset let pro Köhlera z Berdychova gangu

Praha – Další trest odnětí svobody dnes padl v kauze Berdychova gangu. Za účast na sedmi loupežích uložil dnes Městský soud v Praze uprchlému Norbertu Köhlerovi desetiletý trest vězení. Muž by si měl trest opykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozsudek je nepravomocný. Köhlerův advokát se proti němu na místě odvolal, státní zástupce si na případné podání odvolání ponechal lhůtu.

Obžaloba popisuje osm skutků z let 2000 a 2001, za nimiž měl Köhler stát a kterými se soudy zabývaly již v procesech se členy skupiny kolem Davida Berdycha. Jde především o loupežná přepadení podnikatelů, z kterých členové gangu brutálním násilím nebo hrozbou násilí vymáhali peníze. Některým z obětí způsobili vážná zranění.

V procesech se členy Berdychova gangu již padlo několik rozsudků. Největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky je ojedinělý propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat.

Köhler se podílel například na přepadení podnikatele z listopadu 2000. Pachatelé oblečení v policejních uniformách tehdy muže zastavili při fingované silniční kontrole poblíž Prahy. Muže spoutali a unesli na chatu jednoho z nich. Ve sklepě nemovitosti pak brutálním násilím vymáhali z podnikatele peníze. Muž utrpěl mnohočetná poranění hlavy, krku, těla, končetin, několik zlomenin a otřes mozku. Nakonec ho připravili o 785 000 korun, trezor za necelých 50 000 korun a doklady.

Další skutek, na němž měl Köhler podle spisu podíl, se odehrál v prosinci 2000. David Berdych a spol. muže unesli z jeho domu v Praze 9, pak jej dva dny drželi v zajetí a bili ho. Jeden z nich se snažil dostat z muže informace o jeho penězích tak, že ho mlátil gumovou palicí do prstů u nohou a rozdrtil mu je. Únosci ho připravili o 1,6 milionu korun.

Köhler se podle spisu účastnil mimo jiné i dvou loupeží z dubna 2001, které se odehrály jen několik dnů po sobě. Jeden z členů gangu se tehdy vydával za policistu a prováděl fiktivní dopravní kontroly v Praze 10 a 6. Když mu projíždějící řidiči zastavili, za pomoci kompliců je násilím vtlačil do vozu. Obě oběti převezli do domů, kde je několik dnů drželi a žádali po nich výkupné. Oběma podnikatelům způsobili dohromady bezmála pětimilionovou škodu. Jeden z unesených mužů utrpěl zlomeninu čelisti a mnohočetné krevní výrony a pohmožděniny po celém těle.

Norbert Köhler byl do roku 2007 zavřený ve španělském vězení, kde si odpykával sedmiletý trest za padělání platebních karet. Španělsko následně vydalo muže do Česka kvůli kauze dovozu kokainu z Ekvádoru. Poté, co byl na základě rozhodnutí Ústavního soudu propuštěn z vazby, však z Česka znovu uprchl.