Maska ani leták už být v lékárničce nemusí

Praha - Dnes přestává platit povinnost mít v autolékárničce resuscitační masku a leták o poskytování první pomoci. Podle nové vyhlášky tedy záleží pouze na řidiči, zda si pomůcky v autě ponechá či nikoli. Do povinné výbavy je přitom zařadilo ministerstvo dopravy letos v lednu, avšak nyní dalo za pravdu některým odborníkům, podle kterých většina lidí neví, jak správně masku používat. Změna vyhlášky donutila sedm milionu motoristů k výměně lékárniček, řidiče to stálo přes dvě miliardy korun.

Sedm milionů řidičů si letos v lednu muselo pořídit do svých aut nové lékárničky, nebo doplnit staré - tedy dokoupit resuscitační masku s výdechovou chlopní a filtrem, leták, jak poskytnout první pomoc a izotermickou fólii. Při zanedbání řidičům hrozila pokuta až 2 tisíce korun. Přitom sami odborníci povinnost mít v lékárničce masku kritizovali. „Laik, který nikdy neprošel kurzem, kde by se to naučil, nemá šanci tuto pomůcku správně použít,“ říká předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář.

Již dříve rada masku nedoporučila a uvedla, že technika dýchání přes ní je obtížnější a běžně ji používají ve spojení s ručním dýchacím přístrojem pouze vysoce specializovaní lékaři. Ministerstvo dopravy mění vyhlášku i na základě námitek z Evropské unie. „My jsme zareagovali na ten poslední vývoj, aby součástí nebylo nic, co je zbytečné,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Zároveň dodal, že další změny obsahu lékárniček ministerstvo na delší dobu nechystá.

Celý problém přitom vznikl už v roce 2007, kdy ministerstvo dopravy oslovilo odborníky, aby pro něj vytvořili seznam nutných věcí do chystaných nových lékárniček. „Obsah nevymyslel nikdo na ministerstvu dopravy, ale sestavilo ho ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se záchranáři,“ poukazuje Ptačinský s tím, že v tomto seznamu resuscitační maska byla. Zavedení masky trvalo až do ledna 2011, kdy už bylo vše jinak. „Nové stanovisko ministerstva zdravotnictví už v roce 2009 znělo tak, že maska není nezbytně nutná. Nicméně část záchranářů si resuscitační masku prosadila přímo na ministerstvu dopravy. Proto je to na jejich odpovědnosti. My jim přehodnocené odborné stanovisko poslali,“ reaguje zase mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Proč přesto byla maska jako povinná stanovena, už není schopen nikdo říci.

Nově také odpadá povinnost pro řidiče motorek a mopedů vozit s sebou reflexní vestu jako doposud. U ostatních vozidel se však nic nezměnilo. Vyhláška v lednu zavedla také povinnost mít v autě kromě resuscitační masky s výdechovou chlopní a filtrem izotermickou fólii o rozměrech 200 krát 140 centimetrů pro přikrytí zraněného člověka, která je povinná i nadále.

Ode dneška jsou lékárničky o něco lehčí (zdroj: ČT24)