Senát vydal Lajtocha ke stíhání

Praha - Přerovský primátor a senátor za ČSSD Jiří Lajtoch může být trestně stíhán kvůli zakázkám na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu. S jeho vydáním k trestnímu stíhání na žádost protikorupční policie souhlasila horní komora Parlamentu hlasy 41 senátorů. Lajtoch sám o vydání nepožádal a pokládá své stíhání za nezákonné, vidí za ním snahu postihnout člena horní komory Parlamentu.

Proti Lajtochově vydání byli pouze tři senátoři ODS, Vladimír Dryml z ČSSD a Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). Spolu s Lajtochem se hlasování zdrželo dalších 21 členů horní komory. Policie podezírá Lajtocha ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci veřejného činitele, spáchané ve spolupachatelství. Kromě přerovského primátora chce stíhat dalších 12 osob.

Poukázala na to předsedkyně senátorského klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová. Nedovede si představit, že by se senátor zbavil odpovědnosti díky své imunitě. Lajtochovo vydání navrhla, neboť podle ní nesouvisí s jeho senátorským mandátem. Stejné stanovisko měli například předseda senátorů ČSSD Petr Vícha nebo šéf ústavně-právního výboru Miroslav Antl, podle nichž jen vyšetření kauzy může Lajtocha očistit. Naopak Vladimír Dryml (ČSSD) a Petr Pakosta (ODS) za policejní žádostí viděli politickou motivaci.

Petr Pakosta: „Kladu si otázku, jestli by žádost přišla, kdyby pan Jiří Lajtoch nebyl senátor. Podle mého ne.“

Policie požádala o primátorovo vydání kvůli takzvaným vícepracím na obou stavbách. Podle Lajtocha byly tyto vícepráce standardně odsouhlaseny v komisích i na radě. „Poté teprve byla uzavřena smlouva jako dodatek ke smlouvě a teprve poté byla prováděna fakturace. Necítím žádnou vinu, myslím, že k žádnému zločinu sjednání výhody nedošlo,“ uvedl již dříve Lajtoch.

Senátor svou vinu popírá. „Konstrukce mého obvinění je po faktické stránce nesmyslná a po právní stránce chybná,“ uvedl Lajtoch s poukazem na stanovisko advokáta Tomáše Sokola. Podle něj je Lajtoch stíhán podle zákoníku platného od loňského roku za činy, kterých se údajně dopustil v letech 2008 a 2009.

Senátor k tomu dodal, že stíhání 12 dalších údajných spolupachatelů zatím policie nezahájila. „Takže mám dobré důvody si myslet, že nejde o trestní stíhání jako takové ani o to, jestli to bude podle práva, ale výhradně o mně,“ uvedl Lajtoch. Domnívá se, že důvodem je snaha stíhat senátora. „Necítím žádnou vinu, myslím, že k žádnému zločinu u těchto akcí nedošlo,“ dodal.

Přerovský domov pro seniory byl otevřen v září 2008 přestavbou základní školy v ulici Optiky. Jeho cena se proti plánu zvýšila asi o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Prověrky antimonopolního a Nejvyššího kontrolního úřadu žádné pochybění neodhalily. Od antimonopolního úřadu město ale letos dostalo pokutu 90 000 korun kvůli výběru dodavatele na stavební úpravy zimního stadionu. Proti pokutě se radnice odvolala, rozhodnutí dosud nepadlo.