Velká voda dál ohrožuje Česko, na mnoha místech ale ustupuje

Liberec - Povodně, které ještě ráno ohrožovaly Česko, jsou na ústupu. Hladiny řek se pomalu uklidňují, některé dokonce již klesají. Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, stále trvá na horním toku Moravy na Šumpersku. Na Liberecku je nejvyšší stav na Smědé, Jeřici, Kamenici a Řasnici. Stav ohrožení hlásí ještě Divoká Orlice, Kněžná a Dědina na Rychnovsku. Aktuální informace o stavu vodních toků naleznete na stránkách ČHMÚ nebo Povodí Labe. ČT24 také uvítá videa či fotografie z míst, které voda ohrožuje. Podílejte se na povodňovém zpravodajství - vaše multimédia nahrávejte zde.

V Libereckém kraji stále prší, i když s menší intenzitou. Smědá u Višňové však v odpoledních minutách mírně stoupá a vylila se z koryta do polí a poškodila především zemědělské pozemky. Hasiči se zde rozhodli budovat zábrany z pytlů s pískem kvůli ohrožení místního hřiště a školy. Nebezpečí však obyvatelům blízkých domů zatím nehrozí. Největší problémy jsou na Frýdlantsku, kde bylo už ve čtvrtek preventivně evakuováno devět lidí ve Višňové a Raspenavě. Domů se zatím nevrátili.

V Mníšku na Liberecku preventivně evakuovali deset lidí poté, co tam před polednem Jeřice kulminovala na 160 centimetrech kvůli upouštění přehrady Fojtka. Po třetí hodině odpolední už se ale mohli vrátit domů, neboť voda opadla. Voda zatopila některé sklepy a nebytové prostory v oblasti Dolního Mníšku. Podle představitelů obce však situace není natolik vážná ve srovnání s loňským rokem, kdy hladina řeky přesáhla 4 metry. Jeřice navíc v posledních hodinách mírně opadá.

Kvůli zvýšeným hladinám jsou uzavřeny některé komunikace na Frýdlantsku. Neprůjezdná je kvůli zaplavení silnice třetí třídy 353 z Vísky do Minkovic a dál do Višňové, dnes byl uzavřen i úsek z Višňové dál na Černousy. Obdobná je situace na silnici 356 a357 z Višňové na Předlánce. Do Višňové je průjezdná jediná silnice přes provizorní most ve Vísce. Řidiči kvůli podemletí neprojedou ani provizorním mostem v Raspenavě. Vylití koryt zablokovalo také silnice na Šumperku. Uzavřeny jsou silnice u obcí Malá Morávka, Lukavice a spoj z Bludova do Sudkova.

Vytrvalé deště zvedly v noci na dnešek hladinu řeky Moravy. V Raškově a Vlaském na Šumpersku dosáhla třetího stupně povodňové aktivity, stavu ohrožení, který nadále platí. Voda se v některých místech vylila z břehů, zatopila několik silnic a dostala se do části obce Dolní Morava. Prvního povodňového stupně dosáhla v Šumperku řeka Desná. „Ve Vlaském to vypadá tak, že již Morava kulminovala, v Raškově stagnuje, protože tam postupně dotéká voda. V lokalitě sice pršelo i odpoledne, srážky však už ustávají. Prognóza pro následující hodiny je příznivá,“ uvedl dispečer Povodí Moravy.

Stav Moravy v Raškově se přiblížil hranici extrémního stupně povodňového ohrožení, který odpovídá takzvané padesátileté vodě. Extrémní stupeň by znamenal, že by voda začala ohrožovat domy v přilehlých oblastech, v Raškově, Bohdíkově či Hanušovicích. V Moravičanech a pravděpodobně i v Olomouci by Morava mohla dosáhnout třetího stupně povodňové aktivity. „Neočekáváme ale nic dramatického,“ konstatoval ředitel závodu Horní Morava David Fína.

Aktuální radarová data z Českého hydrometeorologického ústavu.

Dlouhotrvající deště zvedly hladiny řek i v Moravskoslezském kraji. V Petrovicích u Karviné říčka Petrůvka stoupla od čtvrtečního večera o víc než dva metry. Dosáhla úrovně stavu pohotovosti, později odpoledne se ale vrátila na první stupeň. Podle mluvčího Povodí Odry Čestmíra Vlčka platil stav pohotovosti na dvou místech.

Druhý stupeň, stav pohotovosti, byl podle mluvčího Povodí Odry vyhlášen i na řece Stonávce v Hradišti na Karvinsku. Řeky stoupaly i na Krnovsku a Bruntálsku. V Krnově na Bruntálsku dosáhla hladina řeky Opavy prvního stupně povodňové aktivity. Podobně na tom byla Hvozdnice v Opavě. V obou případech se ale tok udržel v korytě a nyní hladiny klesají. „První stupeň platil i pro Ondřejnici na Frýdecko-Místecku, Bašku a Rýmařov,“ doplnil Vlček.

V Královéhradeckém kraji po vydatných deštích stouply hladiny některých řek, nejvíce se rozvodnily na Rychnovsku, kde v šest večer stále platil třetí povodňový stupeň na Dědině, Divoké Orlici a Kněžně. Hladiny řek na horních tocích během odpoledne začaly postupně klesat. Hasiči během dne na Rychnovsku evakuovali pět dětských táborů, pomáhali také s budováním hrází z pytlů s pískem.

Tábor v Mělčanech na Rychnovsku
Zdroj: Martin Hejný/ČTK

Řeky na západě Čech klesají

Hladiny řek v Plzeňském kraji, které se ve čtvrtek po vydatných nočních srážkách zvedly až na třetí povodňové stupně, dál klesají. Nadlimitní stavy jsou už jen na Klabavě v Nové Huti na Rokycansku a na Úslavě v Plzni-Koterově, kde ještě platí první povodňové stupně. Na poklesu je i Berounka v Plzni na Bílé Hoře, která nabírá vody po soutoku všech plzeňských řek. Řeka ani nedosahuje žádného povodňového stupně.

Ve Středočeském kraji platí druhý stupeň povodňové aktivity na řece Jizeře v Bakově nad Jizerou, která se začala vylévat mimo své koryto, především na louky. Povodňová komise vyhlásila stav pohotovosti, řeka by měla kulminovat kolem deváté hodiny večer. První stupeň, tedy bdělost, je na Berounce ve Zbečně. Kvůli záplavám jsou uzavřeny tři silnice na Mladoboleslavsku.

Meteorologové předpokládali, že dnes bude hladina Berounky mírně stoupat a po celém dolním toku dosáhne nejnižšího stupně povodňové aktivity. Stav bdělosti celý den platil pouze ve Zbečně, například v Berouně začala odpoledne hladina řeky klesat a na první povodňový stupeň nedosáhla. Na ostatních řekách v regionu je zatím klid, během dopoledne začala mírně stoupat hladina Labe v Mělníku.

Vydáno pod