Do škol míří málo mladých učitelů

Praha - Školy hlásí nedostatek mladých učitelů. Podle zprávy Ústavu informací ve vzdělávání pedagogické sbory výrazně stárnou. Zatím nepomohlo ani navýšení platů mladým absolventům fakult. To by se mohlo projevit až v příštím školním roce.

Většina lidí odchází po absolvování pedagogické fakulty do soukromého sektoru, což se posléze odráží ve školních sborovnách. „Víc jak polovina učitelů je ve věkové kategorii 46 a starších. Podíly se navíc rok od roku zvyšují,“ poznamenala Michaela Klenbová z Ústavu pro informace ve vzdělávání. 

Ministerstvo školství to chce změnit. Od začátku letošního roku proto láká začínající pedagogy do škol zvýšením nástupního platu o osm tisíc korun. „Už v tomto končícím školním roce byl mírný nárůst mladých pedagogických pracovníků a předpokládáme, že od září, kdy se zahajuje nový školní rok, bude zase patrný mírný nárůst,“ míní náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Na některých školách, převážně ve velkých městech, výsledky taktiky ministerstva pocítili ve skončeném školním roce. „V minulých letech byl zájem podstatně nižší, než byl v letošním roce. Letos jsem vybíral asi ze 160 učitelů,“ podotkl Michal Novák, ředitel pražské základní školy Borovská. 

Omladit složení sborovny se dlouhodobě daří hlavně základním školám. Oproti těm středním tady mají i mnohem vyšší zastoupení mladých učitelů, i tak ale jejich počet dlouhodobě klesá.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)