Ondřejovský superpočítač bude sbírat data z družice Gaia

Ondřejov - Astronomický ústav v Ondřejově má nový superpočítač, který bude shromažďovat data z evropské družice Gaia v rámci stejnojmenného projektu. Zhruba po pěti letech to mezinárodnímu týmu vědců umožní sestavit pohyblivou trojrozměrnou mapu naší galaxie. Data navíc budou sloužit českým astronomům v jejich výzkumech. Družice je jedním z klíčových projektů Evropské vesmírné agentury (ESA), jejím úkolem je určování poloh. Gaia odstartuje za dva roky, první data přijdou ještě o další rok a půl později.

Do Ondřejovského superpočítače družice Gaia uloží miliony obrázků vesmíru. „Úložiště je naplánované na až několik neuvěřitelných několik petabytů, kdybychom to ta data vytiskli v podobě knih, tak to dá neuvěřitelnou řadu500 kilometrů,“ vysvětluje Viktor Votruba z Astronomického ústavu AV.

Gaia bude brázdit vesmír pět let: 70x opakovaně změří jednu miliardu těles - části Sluneční soustavy, hvězdy, exoplanety, supernovy nebo kvasary. Z nich pak astronomové sestaví přesnou 3D mapu nejbližší části vesmíru. „Hlavní úkol družice je měřit vzdálenosti. Družice  bude také určovat, jakým způsobem se hvězdy, planety a galaxie ve vesmíru pohybují, takže to bude taková pohyblivá mapa,“ uvedl Pavel Koubský z Astronomického ústavu AV.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Evropská družice bude létat milion a půl kilometrů od Země a opíše stejnou dráhu kolem Slunce. Všechna data, která nasbírá a uloží do ondřejovského i také ženevského počítače, pak budou moci využívat vědci z celého světa. Čeští astronomové díky nim prohloubí svoje výzkumy tzv. horkých hvězd - těch, které svítí až tisíckrát víc než Slunce. „Doufáme, že se díky těmto datům, které pořídíme, naše teoretické modely a chápání horkých hvězd posune,“ dodal Votruba.