Náměstek na vnitru dostal za dva měsíce na prémiích 360 tisíc

Praha – Náměstci a ředitelé odborů na ministerstvech loni dostali vysoké statisícové odměny. Nejvíc obdrželi na vnitru, kde si rozdělili 3,4 milionu korun. V průměru to dělá téměř 345 000 na osobu. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN), které mají výši odměn na ministerstvech s výjimkou ministerstva průmyslu a obchodu k dispozici. Server Aktuálně.cz navíc uvedl, že jeden z náměstků na vnitru dostal za dva měsíce práce odměnu 360 000 korun. Vysoké odměny vyplácela i bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Její známý a plzeňský advokát Marek Görges, kterého si vybrala za náměstka, si tak například v prvním pololetí roku 2010 přišel na víc než milion korun. Přes 200 000 korun si na odměnách rozdělili také náměstci na ministerstvu zemědělství.

Právě ministerstvo spravedlnosti jako jediné zveřejnilo konkrétní výši bonusů pro jednotlivé náměstky. „Byl mi pořád k ruce. Pro mě to byl nejdůležitější náměstek,“ hájila odměny pro plzeňského advokáta Kovářová. Vysoké odměny ale na resortu spravedlnosti měli i další. Ekonomický náměstek Jaroslav Gacka si například přišel na 400 000 korun, Marek Ženíšek dostal 290 000 korun. Právě na Ženíškovi, který je náměstkem i ministra Jiřího Pospíšila (ODS), je vidět rozdíl mezi odměňováním loni a letos. V prvním pololetí letošního roku totiž dostal na odměnách vyplaceno 60 000 korun. Z údajů podle deníku vyplývá, že zatímco za Pospíšila nepřesáhly odměny dohromady 135 000 korun, Kovářová vyplácela až sedminásobek.

Za Pospíšila nepřesáhly odměny 135 tisíc, Kovářová vyplácela až sedminásobek

Server Aktuálně.cz má k dispozici také detailní pohled do měsíčních mezd v loňském roce na ministerstvu vnitra. Z něj je zřejmé, že někteří z náměstků brali bonusy přesahující výši jejich měsíčního platu. Jeden z nich bral například mzdu 83 000 korun. K tomu ale dostal za dva měsíce práce 360 000 na prémiích, tedy v průměru 180 000 korun za měsíc. Celkově mu stát měsíčně vyplatil 263 000. Další z náměstků s průměrným měsíčním platem 80 000 korun si na odměnách za půl roku přišel na 569 000 korun. V průměru to je 95 000 korun měsíčně. Jména ovšem server neuvádí.

hires-luxus
Zdroj: ČT24

Na jiných ministerstvech ovšem byla čísla podstatně nižší. Náměstkové na ministerstvu obrany si měsíčně přilepšili průměrně o 47 500 korun, jejich kolegové na životním prostředí o 62 200 korun. Z údajů lze vyčíst i paradoxy, například na ministerstvu obrany brali loni ředitelé odborů vyšší odměny než náměstci, a to až o 6 000 korun. K úplnému srovnání ale podle HN chybějí data, protože některá ministerstva poskytla jen část údajů, jiná neupřesnila, mezi kolik úředníků se benefity rozdělily. Žádné informace nesdělilo pouze ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Martinem Kocourkem (ODS). „Probíhá velmi komplikovaná právní debata týkající se právě ochrany soukromí zaměstnanců,“ uvedl Kocourkův mluvčí Pavel Vlček.

Jeroným Tejc: „Ta čísla z roku 2010 jsou hrozivá, nicméně se obávám, že ještě hrozivější budou za první polovinu roku 2011, protože vstoupilo v účinnost nařízení vlády, které umožňuje ve vztahu k některým zaměstnancům státu volit smluvní plat.“     

„Není možné v této věci odkazovat na ochranu soukromých práv, protože jsou to lidé, kteří pracují ve veřejném sektoru. (…) Ministři, kteří nebudou zveřejňovat alespoň souhrnné informace, by se mohli dopustit porušení zákona. Proto jsem se rozhodl, že na začátku příštího týdne budu v písemné formě interpelovat všechny ministry vlády premiéra Nečase, aby mi tyto informace poskytli,“ řekl dnes stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc. Zároveň zdůraznil, že stále platí podmínka, že odměna musí být za činnost, kterou člověk dělá nad rámec svých povinností. „Není proto možné vyplácet náměstkovi odměnu jen proto, že se ministrovi zdá, že pracuje dobře,“ dodal s tím, že opozici budou zajímat i důvody, proč byly odměny vypláceny. Tejc nevyloučil ani změnu legislativy, která by výši odměn omezovala.