Pardubický zastupitel obviněn z krácení daní

Pardubice – Policie obvinila zastupitele městského obvodu Pardubice 1 Jana Motyčku z krácení daní. Měl uvádět nepravdivé informace o svém podnikání. Motyčka skončil ve vazbě. V jeho bytě navíc našli kriminalisté drogy.

Kolegové 32letého Motyčky, který mimo jiné v centru Pardubic provozuje letní kino, jsou v šoku. „Je to absolutní šok, jednalo se o mladého zastupitele, který vyvíjel poměrně dost velkou iniciativu,“ komentoval to starosta Pardubic 1 Jaroslav Menšík. Při domovní prohlídce navíc policisté našli v Motyčkově bytě větší množství drog, zřejmě pervitinu. „Jestliže by se toto potvrdilo, tak v politice už nemá v podstatě nárok pokračovat,“ domnívá se starosta Menšík.

První pardubický městský obvod má nyní 14 usnášeníschopných zastupitelů. Jak dlouho nebude Motyčka schopen vykonávat svoji funkci, zatím nikdo netuší. Sdružení pro Pardubice, za které byl do zastupitelstva zvolen, ho chce vyzvat k rezignaci. Reálně totiž hrozí, že o svůj mandát přijde. „Mandát jakéhokoliv zastupitele by zanikl v případě, že by byl odsouzen k nepodmíněnému trestu,“ upozornil tajemník pardubického magistrátu Michal Zítko. Motyčkovi hrozí až osm let vězení. Policie ale nevyloučila, že jeho obvinění ještě rozšíří.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)