V kauze Delta týmu zřejmě selhali nadřízení

Praha – V případu brutálních postupů šesti jihomoravských policistů ze speciálního Delta týmu zřejmě selhali nadřízení. V pořadu Události, komentáře to řekl náměstek pověřený řízením inspekce policie Dušan Brunclík. Činnost týmu v terénu provázela bezdůvodná agresivita vůči menšinám, soupeření v tvrdosti zákroků nebo ponižování zatýkaných. Předloni ale agresoři v řadách policie své sklony přehnali, jeden ze zadržených cizinců totiž jejich útoky nepřežil. Dva její členové v uniformě dál zůstávají.

Podle policejní inspekce se takzvaný Delta tým nadřízeným trochu vymkl kontrole. „Domnívám se, že selhala kontrolní činnost ze strany nadřízených. Na druhou stranu je třeba říct, že lidé s těmito sklony plní svoje úkoly na více než sto procent, takže to vypadá, že ti lidi jsou perfektní policisti,“ podotkl náměstek pověřený řízením Inspekce Policie České republiky Dušan Brunclík.

Hoang Son Lam
Zdroj: ČT24

„Zejména u bezpečnostních složek musí být nastavené takové procesy, které by tomuto předcházely. S každým policistou nebo s každou hlídkou není jeden funkcionář, který je hlídá. Je to už o určité míře odpovědnosti,“ vysvětlil náměstek ředitele Policie Zlínského kraje Jaroslav Vaněk. Šestice policistů z jihu Moravy podle závěrů inspekce s neadekvátní brutalitou zasahovala proti menšinám a cizincům tak, aby posílila vlastní nadřazenost. Předloni ale přestřelili, třiačtyřicetiletý, ani ne padesát kilo vážící Hoang Son Lam zákrok tří členů Delta týmu v centru Brna nepřežil.

K obvinění nedošlo – k neonacismu prý muži zákona měli blízko, jeho myšlenky ale nešířili. Překročení pravomocí sice dokumentují fotografie, ale chybí věrohodní svědci. Dva z šesti policistů tak mohou nadále sloužit u sboru – ve Zlíně. O odškodnění pro pozůstalé bude ještě rozhodovat soud.