Dvě třetiny Čechů považují AIDS za problém, osm z deseti se nebojí

Praha - Podle 66 procent lidí představuje onemocnění AIDS pro Česko problém, jak vyplývá z výsledků Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Osm z deseti dotázaných se ale neobává toho, že by se mohli nakazit. Víc než polovina Čechů si přitom myslí, že instituce věnují problematice onemocnění dostatečnou pozornost. Od roku 1986 lékaři v Česku odhalili virus HIV celkem u 1 602 lidí, od té doby na AIDS zemřelo 174 z nich.

Dvě třetiny lidí si myslí, že AIDS představuje v současnosti pro Česko problém.Celkem 26 procent dotázaných nemoc jako problém nevidí. Osm procent pak neví. Zhruba 45 procent Čechů a Češek se rozhodně neobává toho, že by sami mohli onemocnět. Dalších 36 procent lidí se toho spíš nebojí. Bezmála pětina ale obavy z onemocnění má. Do výzkumu CVVM se v květnu zapojilo 1 115 lidí nad 15 let.

„Nákazy se obávají častěji lidé do 29 let. Neobávají se jí především lidé šedesátiletí a starší. Častější obavu projevili také lidé se základním vzděláním a ze severozápadu Čech.“

Zdroj: Centrum pro výzkum veřejného mínění

Celkem 57 procent dotázaných si myslí, že se příslušné instituce v Česku problematikou AIDS zabývají přiměřeně. Až 22 procent lidí pak míní, že úřady projevují nedostatečnou aktivitu v této věci. Naopak pět procent osob je přesvědčeno o tom, že se instituce věnují tématu až moc.

Boj proti AIDS
Zdroj: ISIFA/EPA/Ahmad Yusni

V Česku bylo od roku 1986 do konce letošního června odhaleno a potvrzeno nakažení virem HIV celkem u 1 602 lidí, konkrétně u 1 302 mužů a 300 žen. Z nich 330 osob už nemocí AIDS onemocnělo a 174 na ni zemřelo.

Přestože Česko patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem choroby, podle neziskových organizací a expertů je ale stále nutné na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z nemoci v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. Lidé se přestávají chránit. Nemocných však přibývá velkou rychlostí, a to zvlášť ve východní Evropě.