Řidič kamionu se konečně vrátil z Itálie domů

Praha - Po dvou a půl letech se z italského vězení vrátil český řidič kamionu Miroslav Jaroušek, odsouzený za pašování lidí. Už před měsícem měl být podmínečně propuštěn, jenže italský soud se k tomu neměl. Do případu se proto vložilo české velvyslanectví v Itálii. Jiný soudce nakonec českého řidiče okamžitě propustil. Do Česka ho přivezl jeho kolega, na hranicích už na něj čekala jeho žena a vnuk.

„Díky kamarádům, rodině a manželce jsem se vůbec mohl dostat domů,“ podotkl Miroslav Jaroušek. Byl propuštěn z italské věznice. Neměl u sebe ani jedno euro, nevrátili mu dva mobilní telefony, dalekohled a další osobní věci. Do blízkého Lecce ho i přesto dovezl místní řidič autobusu. Z benzinky ho pak nechali zadarmo zavolat ženě do Čech. Ta už s jeho kamarády - řidiči kamionů organizovala odvoz. Domů se přitom měl vrátit už před měsícem.

Podle ministerstva zahraničí došlo v případě pana Jarouška k nestandardním krokům. Získat vyjádření italských úřadů, proč se celá věc kolem propuštění Miroslava Jarouška tolik zkomplikovala, je v srpnu nemožná věc. Pro Itálii je to totiž hlavní měsíc dovolených. 

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Ve vězení byl řidič kvůli afghánským běžencům

Do vězení se Jaroušek dostal kvůli afghánským běžencům. Když trajektem mířil z Řecka do Itálie, v jeho zamčeném kamionu policisté objevili dvanáct Afghánců. Soud mu neuvěřil, když tvrdil, že by nikdy nenechal lidi v návěsu, poté co na lodi vypnul chlazení. Dostal dva roky a 10 měsíců za nedbalost.

V Jarouškově případě se jedná o třetí situaci, kdy český řidič stanul před italským soudem kvůli převozu utečenců. „Úřady v těchto případech řidičům nevěří, že se do kamionu dostali běženci bez jejich vědomí. Proto soudce potvrdil uvalení vazby,“ řekl právník Giacomo Maria Girombelli. Podle řidičů je na vině lodní kontrola, kdy řecká ochranka dostane zaplaceno a utečence na trajekt vpašuje. Kamiony jsou kontrolovány už před naloděním.