Omnipol musí zaplatit za nedostatky letadel CASA

Praha - Obrana uplatňuje smluvní sankce kvůli letadlům CASA. Společnosti Omnipol už druhý den nabíhá penále za nefungující ochranný systém dopravních letadel CASA. Ministerstvu obrany mají zatím zaplatit 100 tisíc korun a každý den tato částka poroste o dalších 50 tisíc. Stroje přitom provázejí ještě další těžkosti, nicméně ministerstvo zatím podle smlouvy dostane penále pouze za vadný systém ochrany stroje. Další problémy jako několikasetmetrové propady při letu nebo nepředvídatelné chování strojů při přistání se ministerským úředníkům nedaří reklamovat. Omnipol a výrobce letadel mají podle smlouvy na odstranění nedostatků ještě půl roku.

Letadla nakoupila armáda prostřednictvím Omnipolu před dvěma lety. Zakázku za 4 miliardy provází podezření z korupce, prošetřuje ji Evropská komise.  

„Pokud by nebylo možné ta letadla uvést do plného provozu tak, aby sloužila armádě a neohrožovala přitom životy vojáků, budeme hledat veškeré možnosti, včetně toho, že bychom přistoupili i k návrhu na odstoupení od smlouvy,“ řekl k situaci kolem letadel CASA náměstek ministra obrany Rudolf Blažek.

Ministerstvo obrany zatím podle smlouvy dostane penále pouze za vadný systém ochrany stroje. Další problémy jako několikasetmetrové propady při letu nebo nepředvídatelné chování strojů při přistání se zatím nedaří reklamovat. „V této chvíli velmi intenzivně jednáme v rámci reklamačního řízení o uznání této reklamace a především o odstranění závad,“ říká náměstek Blažek.

„Omnipol vzhledem tomu, že jde o kontrakt mezi dvěma subjekty, soukromou firmou a státním sektorem, nebude tyto věci komentovat,“ uvedl ředitel odboru podpory obchodu společnosti Omnipol Petr Křižanovský. K závadám letounů CASA mlčí také jejich výrobce firma Airbus military.

„Máme zájem na tom, aby závady byly co nejdříve odstraněny a letouny mohly začít plnit požadované úkoly,“ zdůraznil náměstek. Pokud se tak v nejbližších měsících nestane, ministerstvo se podle něj stále nevzdává myšlenky od smlouvy zcela odstoupit. Vojáci už ale nepočítají s tím, že by španělský dopravní letoun operačně nasadili v Afghánistánu ještě letos, jak původně uvažovali. Bez funkčního systému pasivní ochrany by to nebylo možné. Dalším důvodem jsou i omezené finanční možnosti resortu.

ČR údajně nedodržela předpisy EU

Smlouva o nákupu letadel je podle ministra Alexandra Vondry pro obranu značně nevýhodná. V době podpisu stála v čele resortu Vlasta Parkanová a její první náměstek Martin Barták. Oba celý den nebrali telefony a nereagovali ani na SMS zprávy.

Nákup čtyř dopravních letadel za 132 milionů eur, tedy kolem 3,5 miliardy korun, byl podepsán v roce 2009. ČR tehdy podle Evropské komise údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce rozhodla bez výběrového řízení. Vládu k tomu tehdy zřejmě vedla snaha pomoci prosadit na zahraničních trzích dosud neprodané české bitevníky L-159 z Aera Vodochody. Odebrání několika z nich bylo součástí smlouvy. Celkem stála nefunkční letadla daňové poplatníky už téměř 5 miliard.