Vraky ze silnic zatím nezmizí. Chybí vyhláška

Praha - Policisté mají od začátku měsíce novou pravomoc, a to poslat auto na technickou kontrolu. Jenže využívat ji nebudou. Čekají totiž na vyhlášku, která nastaví srozumitelná pravidla. V současnosti například není jasné, kdo by za prohlídku platil v případě, že neobjeví žádné závady. „Zatím nám chybí prováděcí předpis, který je pro nás stěžejní,“ říká Veronika Hodaňová, mluvčí Policejního prezidia České republiky. Vyhlášku sepisuje ministerstvo dopravy, ale zveřejnit ji chce až na podzim. „Uvidíme, jak se vypořádáme s připomínkami. Možná bude platnost od prvního ledna,“ uvedl Martin Novák, mluvčí ministerstva dopravy. Zatím vraky ze silnic nezmizí.

Otázek k zodpovězení je hodně: Kdo zaplatí za špatný odhad policisty, když pošle auto na kontrolu, která nic nezjistí? Budou se měřit také emise? Co když bude za volantem někdo jiný než majitel auta?

Provozovatelé stanic zatím nevědí ani to, komu mají při kontrolách dávat přednost, jestli řádně objednaným zákazníkům, nebo řidičům s policejním doprovodem.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Zatím se zdá jisté jen to, že policisté cílící na auta v horším stavu budou muset hlídkovat v okruhu čtyř kilometrů od STK. Větší zajížďku s vybraným řidičem zákon nedovoluje. Spekuluje se ale také o mobilních stanicích, tedy speciálně vybavených kamionech, které by akční rádius policistů podstatně rozšířily. Na to ovšem zatím nejsou peníze.

Podle zkušeností policie jezdí po silnicích až dvě třetiny aut se závadami. Majitelé se o ně zajímají zpravidla jednou za dva roky, tedy těsně před pravidelnou prohlídkou. I ty mají ale údajně rezervy. „Zpřísnit dohled nad stanicemi technické kontroly tak, jak jsou v současné době prováděny,“ žádá Antonín Šípek, ředitel Sdružení automobilového průmyslu.