Pánek o povodních: Nejvíce z vybraných peněz šlo rodinám

Praha – Největší část finanční pomoci formou vázaných příspěvků dostaly od společnosti Člověk v tísni po loňských povodních rodiny. Jedná se zhruba o částku třicet milionů korun, což představuje 56 procent z celkové částky. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel společnosti Šimon Pánek. Před rokem se Českem prohnala velká voda a ničila vše, co jí stálo v cestě. Česká veřejnost ale nebyla vůči živlu lhostejná. Jen na účet společnosti Člověk v tísni poslala 52 milionů korun.

Povodně se v Česku opakují. Po prvních velkých záplavách na Moravě před 14 lety zalila velká voda v roce 2002 hlavně Čechy. Povodně pak přišly i v roce 2006, 2009 i loni. Z roku 2009 zbylo na účtu povodňové sbírky ještě 11 milionů, k nim od loňského května do letošního června přibylo právě téměř 41 a tři čtvrtě milionu. Celkem tak měl Člověk v tísni přes 52,6 milionu. Společnost poskytla finanční příspěvek od 5000 do 200 000 korun celkem 1049 rodinám.

„Rodinám se věnujeme, nikdy to není o nějakém odhadu. Máme na to metodiku, kterou jsme během deseti let detailně propracovali,“ konstatoval Pánek. Ta mapuje nejen míru poškození, ale daleko širší spektrum faktorů, které ukazují, jak na tom která rodina je a jak se o sebe bude schopna postarat. „Používáme hledisko sociální a hledisko potřebnosti – ti nejpotřebnější dostávají největší podporu. Vracíme se k nim v opakovaných návštěvách,“ podotkl Pánek. Společnost Člověk v tísni posléze hledá způsoby řešení obnovy základních podmínek bydlení a vybavení. 

Druhý největší obnos získaly objekty veřejného zájmu. „Jedná se o podporu obecních institucí, infrastruktury obecních projektů a aktivit, které slouží většině domácností v obci,“ řekl ředitel společnosti, která následně od obce požaduje zprávu a vyúčtování. 

Povodně
Zdroj: ČT24

Třetí skupinu tvoří výdaje spojené s okamžitou pomocí během povodní. Peníze tak jdou na ochranné pomůcky, nářadí, dezinfekci, balenou vodu a jiné. „Zde se jedná o výdaje nutné pár dní po povodních. Šlo tu o 7,5 procent z částky,“ konstatoval Pánek. Zbytek peněz šel na nutnou správu, řízení a kontrolu sbírky – Člověk v tísni tuto částku spojuje s operačními náklady vynaloženými v terénu.

TK Člověka v tísni o pomoci po povodních (zdroj: ČT24)

Pomoc získala i loni vyplavená obec Dětřichov na Frýdlantsku, která má kolem 300 domů a 700 obyvatel. Podporu obdrželo 38 domácností. Podle starosty Stanislava Šťastného se podařilo také opravit všechny obecní komunikace i stržený most, nyní se dostavuje hasičská zbrojnice. "Není to jen to, že jsme dostali peníze, ale hlavně to, že si nás někdo dál všímá a
pomáhá nám. Média si ulovila své zážitky a pak bylo ticho po pěšině," řekl starosta. Podle něj neziskové organizace jako Člověk v tísni mají už zkušenosti a pomáhají cíleně.

Při povodních pomáhají i další organizace a jejich dobrovolníci. V postižených oblastech působí například ADRA.

Vydáno pod