VV se omluvily staženému kandidátovi do sněmovny Horváthovi

Praha - Nejmenší vládní strana Věci veřejné se prostřednictvím dopisu zaslaného ČTK omluvila Josefu Horváthovi, který byl loni na jaře na poslední chvíli stažen z kandidátky do sněmovních voleb. Reagovala tak na květnové rozhodnutí Městského soudu v Praze, který straně uložil omluvit se za výroky předsedy Radka Johna o tom, že Horváth nemá čistý trestní rejstřík. Horváth má z rozhodnutí soudu dostat také 75 tisíc korun, tedy čtvrtinu toho, co požadoval za odškodnění. Strana se dnes také ocitla v insolvenci, do které je poslal za nevrácený členský příspěvek bývalý člen Libor Zeman.

Horváth, který si změnil příjmení na Ermold, byl podle svých slov na Teplicku veřejně známou osobou. Loni na podzim před sněmovními volbami vedl kampaň VV a byl na druhém místě kandidátky strany v Ústeckém kraji. Ve chvíli, kdy podle něj bylo jisté, že získá mandát, nařkly ho Věci veřejné z načerno vylepovaných plakátů. Grémium rozhodlo o jeho vyřazení z kandidátní listiny. Horváthovou reakcí bylo tvrzení, že byl odvolán kvůli kritice podnikatelských praktik uvnitř strany. Den poté vystoupil podle žaloby John s tím, že byl Horváth pravomocně odsouzen za podvod, údajně vylákal od svého německého podnikatelského partnera 30 tisíc marek.

Předseda VV se opíral o článek deníku Mladá fronta Dnes (MfD) z roku 2000. Bývalého kandidáta VV však v listopadu 2001 pravomocně osvobodil odvolací soud. „Dne 27. května 2010 bylo prohlášeno do zpravodajských médií předsedou naší politické strany Věci veřejné, panem Radkem Johnem, že pan Josef Ermold, dříve Horváth, byl odsouzen za podvod a že jeho trestní rejstřík není čistý. Avšak toto prohlášení se nezakládá na pravdě a naše strana Věci veřejné se tímto panu Josefu Ermoldovi, dříve Horváthovi omlouvá,“ stojí v nepodepsaném omluvném dopise. Omluvu strana zveřejnila i na svém webu. Horváth tvrdí, že John svým nepravdivým tvrzením poškodil jeho osobně i členy jeho rodiny, a to v očích široké veřejnosti.

Josef Horváth
Zdroj: ČT24

Strana je opět v insolvenci

O další „rozruch“ kolem VV se postaralo insolvenční řízení, do kterého stranu poslal expředseda stranické organizace v Uherském Hradišti Libor Zeman, kterého strana vyloučila s odůvodněním, že nezaplatil včas členský příspěvek. Zeman peníze poslal s několikadenním zpožděním. Po svém vyloučení je chtěl od strany vrátit, ale dosud je nedostal. Věci veřejné se k případu vyjádří v tiskovém prohlášení, uvedl poslanec Michal Babák. VV již jednomu insolvenčnímu řízení letos čelily kvůli tomu, že nezaplatily některé faktury za propagaci mediální firmě Médea.