Pozor na trampolíny - narůstá počet úrazů dětí

Praha - Lékaři letos registrují nárůst počtu úrazů dětí při skákání na trampolínách. Například v pražské Thomayerově nemocnici před třemi lety ošetřili dvě děti za celé prázdniny, letos se jedná až o čtyři případy týdně. Děti si na módních hračkách nejčastěji lámou horní končetiny, zápěstí a lokty. Děti sice novou zábavu milují, jenže každé drobné porušení pravidel může vést k vážnému úrazu. Podle lékařů se riziko výrazně zvyšuje ve chvíli, když najednou skáče více dětí. Snadno se pak může stát, že jedno dítě upadne a druhé mu šlápne na končetinu.

„Zlomeniny, které jsou kolem kloubů, mají i u dětí tu specifiku, že je většinou nutné je operovat,“ říká Petr Havránek, přednosta dětské traumatologie Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Prodejci k trampolínám obvykle přikládají obsáhlé bezpečnostní instrukce. Děti do šesti let by na větší trampolíny neměly mít přístup. Vždy by měl dohlížet dospělý. Skákat smí jen jedno dítě. Zakázané jsou doskoky na hlavu a ostré předměty.

„V případě nedodržení těch zásad může dojít k těžkým úrazům hlavy a páteře, které můžou vést k ochrnutí,“ varuje prodejce trampolín Jiří Boubín. Jenže rodiče, zvláště když vlastní trampolínu už několik let, z bezpečnostních pravidel po čase slevují.

Pouze pár týdnů si trampolínu užívala osmiletá Dominika. „Skákala jsem na trampolíně, udělala jsem salto a ruka mi spadla pod záda,“ vypráví. Přivodila si tak komplikovanou zlomeninu horní končetiny. Sádru bude mít až do konce prázdnin. „Neměla jsem strach. Nemyslela jsem si, že by nás něco takového mohlo potkat,“ říká maminka Dominiky.

Zatímco úrazů na trampolínách přibývá, opačný trend byl zaznamenán například u zranění na kolech. Více než polovina dětí se naučila používat cyklistickou helmu, a vážných zranění hlavy tudíž ubylo.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)