Bátora napsal Eisenovi, nesouhlasí s podporou pochodu gayů

Praha – Personální šéf ministerstva školství Ladislav Bátora napsal spolu s dalšími představiteli iniciativy D.O.S.T. velvyslanci USA v Česku Normanu Eisenovi, že nesouhlasí s jeho podporou pochodu homosexuálů v Praze. Eisen společně s diplomaty z dalších 12 států v pátek podpořil připravovanou pražskou přehlídku Prague Pride. Iniciativa také vyzvala primátora Bohuslava Svobodu (ODS), aby odvolal svou záštitu akce.

„Nemůžeme souhlasit s tím, že velvyslanectví USA, v jehož čele stojíte, vyjádřilo veřejnou podporu organizátorům srpnového Prague Pride, a důrazně proti tomu protestujeme. Zmíněná akce je pořádána skupinami homosexuálů a leseb, jejichž nároky vznášené vůči české veřejnosti značně přesahují rámec pouhé tolerance,“ napsal Bátora v dopise, který podepsal jako předseda iniciativy a pod který se podepsali i další její představitelé.

S podporou pochodu nesouhlasí ani prezident Václav Klaus a jeho spolupracovník Petr Hájek, kteří souhlasí s tolerancí homosexuality, avšak pochod a otevřené předvádění považují za homosexualismus. Místo propagace homosexualismu naopak prezident podpořil konzervativní hodnoty a tradiční rodinu.

Velvyslanci homosexuálům přejí

Svou podporu práva homosexuálů „uspořádat pokojný a zákonný průvod, aby zvýšili povědomí o specifických tématech, která se jich týkají“, v pátek v otevřeném dopise vyjádřili pražští velvyslanci USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie.

Někdejší český ministr zahraničí Jan Kohout dnes ke společnému dopisu zastupitelských úřadů na podporu pochodu homosexuálů v Praze podotkl, že podobná společná vystoupení západních diplomatů k nějakému tématu nejsou v zemích Evropské unie běžná. „V takzvaných třetích zemích ale bývají společné demarše celkem obvyklé,“ dodal někdejší šéf české diplomacie.

Festival tolerance
Zdroj: ČT24

Bátoru a další podepsané prý mrzí, že se Eisen jménem státu, který „nám stál po boku v boji proti komunismu“, angažuje ve prospěch nátlakových organizací, jejichž ideologie prý vykazuje podobné rysy sociálního inženýrství jako marxismus-leninismus.