Soud odmítl dovolání střílejícího majitele sběrny

Brno – Nejvyšší soud odmítl dovolání Karla Bašty, který předloni střílel na auto s ujíždějícími zloději kovů. Za majitele sběrny v Ivančicích na Brněnsku se tehdy postavilo na tři tisíce místních obyvatel. Nakonec ho omilostnil prezident Václav Klaus, v březnu se tak dostal na svobodu. Nejvyšší soud ale v novém rozhodnutí trvá na svém starším stanovisku, tedy že se Bašta dopustil pokusu o vraždu. Šestiletý trest si ale odpykat nemusí.

Bašta v dovolání označil právní kvalifikaci skutku za nezákonnou a protiústavní. Nejednal prý v přímém ani nepřímém vražedném úmyslu. Střílel údajně na auto, nikoliv na lidi uvnitř, s jejichž zraněním nepočítal. Soudy podle něj nevzaly v úvahu konkrétní okolnosti střelby – počasí, tmu, značné emoční vypětí, strach a bezradnost plynoucí z opakovaných krádeží a neúspěšného policejního vyšetřování.

Bašta výstřelem oslepil ženu v jedoucím autě

Nejvyšší soud Baštovy argumenty neuznal. Svědčí prý proti němu například způsob střelby i druh použité zbraně a střeliva. „Obviněný vědomě zaměřil střelbu do prostoru osádky vozidla s cílem donutit ji k zastavení, a zabránit tak v jejím útěku z místa činu. Byl si přitom vědom možného následku a nepočítal s žádnou konkrétní okolností, které by následku mohla zabránit,“ uvedl v rozhodnutí senát s předsedou Michalem Miklášem. Při předchozím projednávání Nejvyšší soud přijal diskutované stanovisko ohledně útoků na zloděje. Podle stanoviska by měl být útočník souzen za vraždu v případech, kdy zloděj již krádež dokonal a je na útěku, případně prchá bez kořisti kvůli vyrušení.

Karel Bašta
Zdroj: ČT24

Krajský soud v Brně nejprve Baštu potrestal za pokus o vraždu šesti roky vězení. Vrchní soud poté rozsudek překvalifikoval na pokus o zabití a muži uložil trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Nejvyšší soud ale před časem vyhověl dovolání Nejvyššího státního zastupitelství a případ do Olomouce vrátil k novému projednání. Při novém procesu pak Bašta znovu odešel od vrchního soudu s šestiletým trestem za pokus o vraždu. Právě tento verdikt Bašta napadl novým dovoláním.

Bašta předloni v Ivančicích na Brněnsku použil zbraň proti ujíždějícímu autu, v němž podle něj byli zloději. Mladou ženu ve voze tehdy výstřel z brokovnice připravil o zrak. Odsouzení Bašty vyvolalo na Ivančicku vlnu nevole. Petici za jeho propuštění podepsalo přes 3 000 lidí. Bašta byl podle nich v právu, zloději jej okrádali opakovaně. Klaus prominul Baštovi zbytek trestu s podmínkou, že se v příštích pěti letech nedopustí trestného činu.