Dětští cyklisté bourají stále častěji

Praha - Výrazný nárůst srážek aut se zvěří, podstatné navýšení nehod dětských cyklistů nebo horší statistika těžce zraněných po haváriích na dálnicích – to jsou vybrané negativní trendy červencových čísel z tuzemských silnic. Přestože byl celkový počet mrtvých během prvního prázdninového měsíce druhý nejlepší za posledních víc než čtyřicet let, pro policii jsou údaje z některých sledovaných kategorií nadále varující.

Děti jako viníky nehod označili vyšetřovatelé téměř ve dvou stovkách případů, denně tak nejmenší účastníci provozu na silnicích hráli roli průměrně u šesti karambolů. Proti loňsku to znamená víc jak šedesátiprocentní nárůst. Téměř všechny takové nehody přitom způsobili malí cyklisté. Jeden z nich zemřel a dalších 169 si odneslo těžké zranění. I v této kategorii teď policejní statistiky upozorňují na alarmující nárůst: Dohromady následky u dětí přibyly skoro o sedmdesát procent.

Nejohroženější věkovou skupinou na silnicích ale děti nejsou ani zdaleka. Černé tabulce vévodí naopak nejstarší lidé, zařazeni do kategorie řidičů nad šedesát čtyři let: Těch už v roce 2011 zemřelo 61.

Mladých řidičů mezi jedenadvaceti až čtyřiadvaceti lety pak v tomto srovnání sice zemřelo méně, dohromady 46, ale dopravní hlídky se na ně teď budou chtít zaměřit z toho důvodu, že u této skupiny šoférů přibylo v meziročním srovnání smrtelných úrazů nejvýrazněji – proti loňsku asi o šestinu.

Češi často sráželi zvířata

Kategorií, která hlásí výrazný nárůst proti předchozím letům, je pak taky střet auta se zvířetem. Takových havárií přibylo asi o čtvrtinu, je jich proti loňsku víc bezmála o tisícovku. Průměrně tak měli policisté v Česku srážku auta a zvěře hlášenu hned třináctkrát denně.

I v červnu pokračoval tragický trend na silnicích prvních tříd, na který Česká televize nedávno upozorňovala. Zatímco na jiných typech komunikací mrtvých meziročně výrazně ubývá, na klíčových meziměstských tepnách lidé umírají čím dál víc. Od ledna už tyto cesty pohřbily skoro 170 lidí, zatímco dálnice zabili jedenáct lidí a na silnicích druhých a třetích tříd zemřelo 85, respektive 65 cestovatelů. Proti loňsku je nárůst tragédií na komunikacích, označených římskou číslicí jedna, skoro pětadvacetiprocentní.

Nejrizikovější den v týdnu - středa

Statistickou zajímavostí aktuálních čísel je přehled dnů v týdnu, kdy byly komunikace v Česku nejbezpečnější. V přepočtu od začátku roku cesty nejméně zabíjely během sobot, kdy si vyžádaly 48 životů, tedy v průměru hodnotu 1,5 oběti na jednu sobotu. Podle těchto počtů naopak rozhodně nevyjíždějte ve středu – uprostřed pracovního týdne totiž už od ledna zemřelo 62 lidí.

Pokud si budete chtít dávat na cestách pozor podle krajů, ve kterých pojedete, patrně nejvyšší obezřetnost bude třeba ve středních Čechách, tam už letos našlo v autech smrt šedesát nešťastníků. Relativně nejbezpečnější pak je dvojice krajů Karlovarský a Liberecký s jedenácti a sedmnácti tragickými následky.

Vydáno pod