Kubice: Propouštění nemine policejní sbor

Praha – Všechna ministerstva se příští rok musí uchýlit k radikálním škrtům. Také rezort vnitra bude muset sehnat potřebné téměř dvě miliardy korun. Ty chce ministr vnitra Jan Kubice získat především propouštěním v policejních řadách a na samotném ministerstvu. Kubice plánuje do konce tohoto týdne vytvořit speciální komise, které by měly za úkol najít přijatelný kompromis v rámci ztenčování policejních řad. Odbory s propuštěním nesouhlasí a plánují protesty a demonstrace. Kubice nicméně neočekává podobné akce, jakými byl lékařský protest „Děkujeme, odcházíme“.

Jednotlivá ministerstva mají dnes poslední den na to, aby ministru financí Miroslavu Kalouskovi odevzdala plán svých výdajů na příští rok. Někteří ministři už avizovali, že jim peníze nevystačí. A například ministerstvo vnitra bude příští rok potřebovat oproti letošnímu roku 1 miliardu a 850 milionů korun. Ministr vnitra Jan Kubice se ale nedomnívá, že by do svého rezortu mohl dostat peníze z jiného ministerstva. „Peníze chybí v rozpočtu všech ministerstev,“ dodal. Přestože se například policie citelně dotkly už škrty na letošní rok, podle Kubiceho bude nutné hledat úspory i v této oblasti. „Policie je největší početní sbor, z toho vyplývá, že zátěž je na ní největší,“ doplnil.

Rozhovor s Janem Kubicem (zdroj: ČT24)

V policejních řadách by o své místo podle ministra vnitra mělo přijít i několik stovek lidí, na samotném ministerstvu by mělo v rámci úsporných opatření dojít k propuštění až 57 osob. K propouštění nicméně došlo už letos. „V letošním roce se snižovaly stavy jak u police, tak u hasičů, především u řadových příslušníků,“ dodal Kubice. V současné době plánuje ministr vytvořit jakousi kombinaci a chce dosáhnout přirozeného odchodu policistů, hasičů i zaměstnanců ministerstva vnitra. Zároveň plánuje propouštět především v řídicích strukturách těchto složek. „Z toho důvodu jsem se dohodl s policejním prezidentem, že uděláme komise do konce tohoto týdne (…) Výsledky jejich práce by měly být známy do konce října,“ uvedl.

Kvalita práce policistů se nezmění, věří Kubice

Utahování opasků v rezortu vnitra by nicméně podle ministra nemělo mít vliv na kvalitu práce policistů. Přestože by v rámci škrtů nemusel být dostatek financí na odměňování policistů, Kubice se nedomnívá, že by mohlo přibýt více negativních policejních kauz. „Tato obava panuje vždy, ale domnívám se, že se jedná o selhání policistů, a ne o přivýdělek,“ podotkl Kubice. V policejních kruzích se ale poslední dobou začíná čím dál více hovořit o podobných protestech, jakými byla lékařská akce „Děkujeme, odcházíme“. Kubice zatím odmítá, že by o takové akci měl jakékoliv informace. „Já jsem včera hovořil se všemi policejními a hasičskými odbory. Zatím protest tohoto typu nemám avizován. Jedna z těchto odborových organizací chce udělat demonstraci,“ potvrdil ministr.