Soud zprostil organizátora berounského závodu obžaloby za smrt dívky

Beroun - Okresní soud v Berouně dnes zprostil obžaloby organizátora loňského závodu do vrchu, při němž závodní auto srazilo a usmrtilo patnáctiletou dívku. Pořadatel se podle žaloby dopustil trestného činu usmrcení z nedbalosti, jelikož dostatečně nezajistil bezpečnost diváků. Rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Neštěstí se stalo před rokem při automobilovém závodě do vrchu z Berouna do Chyňavy, když závodní auto vylétlo mimo trať a srazilo mladou divačku. Jako jediná před ním nestačila utéct, ostatním divákům se to podařilo. Dívka utrpěla těžká zranění, především vážné poranění hlavy. Záchranáři ji více než hodinu neúspěšně oživovali. Nikdo jiný zraněn nebyl. 

Podle soudce Aleše Grombíře se neštěstí stalo kvůli souhře několika okolností, za které obžalovaný nenese žádnou vinu. Prvním faktorem prý byla jezdecká chyba a nezkušenost řidiče, dalším důvodem bylo vykácení náletových dřevin, které se původně v okolí místa nehody nacházely. „Ten třetí faktor je pohyb poškozené vstříc. Oni asi zazmatkovali, což je logické, ale ten pohyb byl takový, že vletěli do cesty autu, které bylo v nekontrolovatelném pohybu,“ řekl novinářům Grombíř.  

Organizátor závodu František Pišta vinu odmítá. Tvrdí, že pro bezpečnost diváků udělal maximum. Domnívá se také, že část viny nese závodník, jenž havaroval. Údajně jel před střetem příliš rychle a nebrzdil. Řidič se však žádného trestného činu nedopustil. Závod se totiž konal na uzavřené trati a závodníci se v tomto případě nemusejí řídit zákonem o pozemních komunikacích.

Závod, kde se neštěstí stalo, byl součástí hobby závodů Triola Cup motorsport. Nehoda se stala asi kilometr před cílem na výjezdu ze zatáčky. Automobil tehdy sjel ze silnice, pokračoval několik desítek metrů příkopem a pak se převrátil na střechu. Beroun letos pořádání podobného závodu kvůli nehodě zakázal.