Češi mohou do Thajska bez víz

Praha – Thajské království umožnilo Čechům bezvízový styk. Pro turistické cesty kratší než třicet dní si tak čeští návštěvníci nemusí vyřizovat vízum, oznámila dnes na svých internetových stránkách thajská ambasáda. Pro delší pobyty si žadatelé musí vyřizovat povolení stejně jako doposud. Thajsko patří mezi Čechy k nejpopulárnější exotické destinaci a jen v loňském roce jich sem zavítalo na 30 tisíc.

Od dnešního dne mohou čeští turisté cestovat do Thajského království bez víz. Bezvízový styk platí pro turistický pobyt do 30 dnů. Na svých internetových stránkách to dnes oznámila thajská ambasáda. Pro cesty trvající déle než 30 dní si žadatelé musí povolení vyřizovat jako doposud.

Thajsko v minulém roce navštívilo asi 30 tisíc českých turistů, uvedl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Jejich počet v minulých letech příliš ekonomická recese neovlivnila. Podle Okamury je to způsobeno tím, že tento typ dovolených si zpravidla dopřávají občané s vyššími příjmy, kteří nemuseli v důsledku oslabení ekonomiky zásadně omezovat výdaje.

Podle Okamury je v Thajsku bezpečno, je zde vysoce rozvinutá turistická infrastruktura a pro české turisty jsou v zemi i přijatelné ceny zboží a služeb. V případě vstupu do Thajska ze sousedních zemí platí bezvízový turistický pobyt pouze na dobu 15 dnů. Nadále však platí, že ke vstupu na území Thajska je vyžadován cestovní pas platný minimálně šest měsíců po vstupu na území Thajska.

Z hlediska exotických dovolených představuje Thajsko mezi českými turisty nejhojněji navštěvovanou destinaci. Na druhém místě se za ním podle Okamury drží Kuba, kterou ročně navštíví 14 tisíc Čechů, na třetím místě je Dominikánská republika s 9 000 návštěvníky ročně.

Vydáno pod