Praha má za sebou „Pochod hrdosti“ plný tance a veselí

Praha - První pražský „duhový“ pochod prošel Prahou za velké pozornosti Pražanů a turistů. Účastníci pochodu na podporu sexuálních menšin se začali scházet již před polednem a kolem jedné hodiny se jich na náměstí Republiky podle pořadatelů sešlo kolem tří tisíc. Další dva tisíce lidí se k průvodu připojily a všichni společně došli na Střelecký ostrov, kde se baví při koncertu a jarmarku aktivit sdružení zabývajících se menšinami. Proti pochodu homosexuálů protestovala krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti. Její příznivci se sešli na pražském Jungmanově náměstí. Zde oddělily pochod homosexuálů a jejich přátel od extremistů řady policistů. Zhruba čtyři desítky sympatizantů krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) častovaly účastníky prvního pražského duhového průvodu nadávkami. Policie zadržela v této souvislosti dva výtržníky, kteří před mostem Legií hodili k davu dýmovnici. Další dva jsou podezřelí z přestupku.

V Praze pokračuje festival homosexuálů Prague Pride a centrum Prahy se dnes poprvé stalo dějištěm „průvodu hrdosti“ homosexuálů, kterého se zúčastní nejen gayové a lesby. Podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové se na bezpečnostních opatřeních dnes podílí víc než 300 policistů. Už od středy, kdy festival začal, policie podle mluvčí ale posílila „pořádkovou, dopravní a kriminální službu“. „Samozřejmostí se při těchto akcích stávají policisté z antikonfliktního týmu. Podle vývoje situace jsou připraveni v záloze policisté ze speciální pořádkové jednotky,“ upřesnila k sobotním opatřením Kropáčová.

Pořadatelé duhového pochodu očekávali až 7 tisíc účastníků, přišlo jich na 5 tisíc. Účastníci se začali scházet v poledne na náměstí Republiky. O hodinu později vyrazili ulicí Na Příkopě k Jungmannovu náměstí a pak přes ulici 28. října, Národní a most Legií na Střelecký ostrov, kde se koná hudební festival. Podobné průvody se pravidelně konají v mnoha metropolích. Pražská akce bude mnohem skromnější než většina z nich. Na cestu se tu s muzikou vypravily čtyři menší nákladní vozy.

Akce, která sklízí na facebookovém profilu nadšené reakce, vyvolala odpor v konzervativních kruzích. Na adresu sexuálních menšin v posledních dnech padala silná slova. Prezidentův vicekancléř Petr Hájek označil homosexuály za „deviantní spoluobčany“ a průvod za nátlakovou akci.

Průvod pro rodinu skončil po hodině

Asi dvě stovky účastníků průvodu pro rodinu se vydaly po poledni od Obecního domu na pochod centrem Prahy, byli mezi nimi i sympatizanti konzervativní iniciativy D.O.S.T. Akci svolali Mladí křesťanští demokraté s podporou předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který na Ovocném trhu k zástupu promluvil o zanedbávání rodinné politiky státem a vyřídil zdravici arcibiskupa Dominika Duky. K situaci se vyjádřil i prezident Václav Klaus. Vedení ODS podle něj nepochopitelně mlčí a nehájí konzervativní hodnoty, čímž prý vytváří prostor pro krajní pravici.

Průvod hrdosti v Praze
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Průvod naopak podpořila sociální demokracie. „Je to individuální rozhodnutí každého člověka i člena ČSSD. Pro mne to znamená vytvořit toleranci k právům menšin, v tomto případě zejména těch bisexuálních,“ uvedl místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Podotkl, že ještě nedávno si myslel, že taková tolerance v Česku existuje. „Bohužel, debata mě přesvědčila o opaku,“ konstatoval s tím, že je nebezpečné, když se proti akci ozval Hrad a ministerstvo školství.

Organizátoři plánují druhý ročník

Czeslaw Walek, šéf pořadatelského sdružení Prague Parade, přiznává, že kritické hlasy byly pro celý festival dobrou reklamou. „Díky tomu se celá republika dověděla, že takový festival probíhá… Nicméně tato 'reklama' je nebezpečná vůči celé této komunitě,“ dodal. Organizátoři tedy hledali inspiraci při podobných pochodech v zahraničí a vytvořili pro účastníky Prague Parade speciální příručku s pokyny, jak se během pochodu chovat.

Pořadatelé jsou nicméně s výsledkem letošní Prague Parade spokojeni a akci chtějí příští rok zopakovat. Podle Czeslawa Walka přišlo homosexuály podpořit na všechny akce přehlídky „neuvěřitelné množství lidí“. „Pochodu se podle prvních odhadů zúčastnilo pět tisíc lidí, dalších deset tisíc jich přihlíželo,“ uvedl Walek.

Prague Pride - trasa průvodu
Zdroj: ČT24/praguepride.com