Pochod hrdosti se obešel bez větších konfliktů, k potyčkám ale došlo

Praha - Barevný, roztančený, veselý, ale také provokující, vzbuzující emoce a kontroverze – takový byl historicky první pochod Prague Pride českou metropolí. Přestože policie oficiálně podezírá z trestného činu po vhození dýmovnice jen jednoho člověka, tak především její antikonfliktní týmy měly v ulicích co dělat.

„Já jsem se snažila zařadit do průvodu, ale tady pán mi z ničeho nic rozbil deštník! Tak bych ráda, aby mi ho zaplatil, stál mě šest set korun,“ stěžovala si policistům mladá žena poté, co se s barevným deštníkem ocitla uprostřed asi šedesátičlenného hloučku pravicoých radikálů. Ti proti průvodu protestovali – a právě barevná ochrana před sluncem a deštěm byla jedním ze symbolů Prague Pride. „V žádném případě jsem ji nebouchnul. Ano, deštník jsem jí zničil, protože s ním provokovala,“ odpověděl České televizi muž, který krátce předtím ženu napadl. Policie ho teď podezírá z přestupku.

Kromě podobných drobnějších sporů se policie především snažila oddělit jednotlivé tábory odpůrců akce od jejich účastníků. V ulicích byli nejen zástupci extrémní pravice nebo lidovců, kteří své mítinky před pochodem nahlásili, ale také třeba neorganizovaní zástupci několika církví s transparenty. „Bible je proti homosexualismu, protože homosexuálové jsou hanbou pro naši krajinu,“ tvrdil špatnou češtinou například jeden z knězů, kteří vyrazili do ulic i s nápisy v rukou, a dodal: „V naší církvi máme hodně lidí, kteří byli homosexuály, ale protože jsme se za ně modlili, tak oni se už osvobodili.“

Účastníci pochodu na podobné názory většinou slovně nereagovali – a sprostě skandujícím pravicovým radikálům, ale také právě kněžím s transparenty pouze odpovídali máváním, případně tancem. „Dnes už to není demonstrace o tom, abychom měli lepší práva, protože lepší práva už v téhle republice máme. Je to o tom, aby se lidé přišli bavit a byla sranda,“ vypověděl jeden z účastníků. Jiný z nich se zase nechal slyšet, že mu vadí, jak společnost homosexualitu bere: „Já jsem taky gay, jsem na kluky a jsem na to hrdý. Ať nás lidi berou takové, jací jsme. Opravdu nejsme špatní.“

Dohromady policie odhadla, že průvodem šlo asi pět tisíc lidí. Kromě civilně oblečených účastníků nechyběli ani lidé v maskách, v blyštivých tanečních úborech nebo v převlecích. Nejvýraznější kontroverze vzbudil tančící muž uprostřed průvodu v masce Václava Klause – od sympatizantů akce si za provokaci vysloužil potlesk, od pravicových radikálů naopak nenávistné skandování.

Průvod hrdosti prošel Prahou
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Do průvodu se zapojily také známé osobnosti. Z politiků například Jiří Dientsbier, Jiří Paroubek nebo představitelé Strany zelených. Nechyběl například ani režisér Fero Fenič. „Gay pride není v jiných evropských zemích svátek homosexuálů, je to svátek všech, který homosexuálové pouze organizují. Jde o veselou akci, která umožňuje pochopit, že mezi námi žijí menšiny,“ uvedl Fenič pro Českou televizi. „Ta energie je tady velmi pozitivní. Lidé přesně pochopili, že chceme oslavovat toleranci, a ne se s někým hádat a prezentovat politické názory,“ uzavřel pak za organizátory Czeslaw Walek.

Reportáž Martiny Tlachové a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)