Případ vraždy v tramvaji putuje k soudu

Praha – Státní zástupce podal návrh na obžalobu anglicky mluvícího cizince, který měl podle výsledků policejního vyšetřování počátkem února zastřelit v tramvaji číslo 22 v pražské Hostivaři čtyřiatřicetiletého muže. Policisté podezřelého zadrželi začátkem března a obvinili ho z vraždy a nedovoleného ozbrojování. Nalezli u něj pět zbraní, jednu z nich prý držel nelegálně.

Případ se stal v noci 5. února na konečné zastávce tramvaje 22 v ulici Plk. Mráze přibližně deset minut po 01:00. Řidič tramvaje si tam po vystoupení cestujících všiml muže sedícího v přední části soupravy. Myslel, že spí, a proto ho chtěl vzbudit. Muž však měl střelnou ránu na hlavě, přivolaný lékař mu již nedokázal pomoci.

Údajný pachatel a oběť se podle zjištění policie dříve neznali. Potkali se prý krátce před půlnocí v baru Ještěrka v centru města. Muž se chtěl s cizincem pravděpodobně začít hádat, podle policie byl opilý. Údajný střelec se prý do konfliktu nezapojil, ale později si na muže počkal. Cizinec ani neuměl česky, muže zavraždil zřejmě ze msty za jeho chování.

Cizinec žije v Česku řadu let, podle kriminalistů se živil internetovým prodejem zbraní. Čeští policisté ho doposud kvůli ničemu nestíhali, zřejmě však měl problémy se zákonem ve své vlasti. Podle balistických nálezů byl muž zastřelen jednou ze zbraní, které byly nalezeny u obžalovaného, ten ale odmítl vypovídat.