Vláda schválila statut výboru pro boj s korupcí

Praha - Vláda schválila statut vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. Vedle vicepremiérky Karolíny Peake v něm zasedne sedm ministrů. Jediným členem, který není ve vládě, bude výkonný tajemník výboru, náměstek vicepremiérky a někdejší bezpečnostní ředitel ministerstva dopravy Robert Vacek. Původně návrh počítal s tím, že Vacek bude výkonným místopředsedou. Ve výboru, který má podle Peake fungovat podobně jako ekonomická rada ministrů, zasednou ministři zahraničí, spravedlnosti, dopravy, financí, obrany, pro místní rozvoj a vnitra. Ve výboru tak bude přesně polovina kabinetu.

Výbor pro boj s korupcí zřídila vláda na konci dubna, tehdy se počítalo s tím, že jej povede předseda Věcí veřejných Radek John. Letos na práci dostane 21,5 milionu korun. V příštích letech by měl hospodařit přibližně s 25 miliony korun. Vládní protikorupční výbor podle statutu může zřídit pracovní komise či sbor poradců složený z odborníků. Takové uskupení skutečně vzniká, místopředsedkyně vlády jej chce představit v polovině září. Podle médií oslovila například specialistu na svobodný přístup k informacím Oldřicha Kužílka a další.

„Při tvorbě tohoto výboru jsme vycházeli z osvědčeného formátu porady ekonomických ministrů, kdy se jednotlivé specializované body na vládu předjednávají, řeší se případná nedorozumění a odborné otázky,“ vysvětila Peake v pondělí princip výběru členů vládního výboru v prohlášení pro média. Cílem podle ní je, aby se protikorupční politika nezpomalila či aby ji některé resorty neodsouvaly, což se prý v minulých měsících několikrát stalo.

Vládní výbor bude koordinovat a vyhodnocovat otázku boje proti korupci a „na základě poznatků z této oblasti činnosti předkládat vládě návrhy na přijetí opatření vedoucích ke snížení korupčního rizika v rámci činnosti veřejné správy a zvýšení transparentnosti její činnosti“. Jeho hlavním úkolem ale bude posuzovat navrhované legislativní normy z hlediska možných korupčních rizik. Hodnocení je známé pod zkratkou CIA a dosud jej mělo na starosti ministerstvo vnitra. Výbor také koordinuje protikorupční činnost ministerstev, „metodicky jim pomáhá“, ale také je má v jejich protikorupčních snahách kontrolovat.

Členové výboru se budou scházet zpravidla jednou měsíčně, možné je ale i jeho mimořádné svolání. Jednání budou neveřejná, záznam o nich bude přístupný na vládních internetových stránkách. Na svá jednání si výbor bude zvát i předkladatele právních norem, které budou posuzovány v rámci CIA. Hlasování členů výboru mají být veřejná, bude tedy jasné, jak se který člen výboru k určité otázce postavil.

Vydáno pod