Ransdorf musí zaplatit skoro milionový dluh, rozhodl soud

Praha – Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) musí zaplatit podnikateli Vratislavu Šlajerovi skoro milionový dluh, pravomocně o tom rozhodl pražský městský soud. Ransdorf si v roce 2002 půjčil deset tisíc eur (asi 300 tisíc korun), které ale i přes opakované výzvy nevrátil. Zbytek částky tvoří smluvní pokuta a náklady řízení.

Smlouvu o bezúročné půjčce uzavřeli Ransdorf a Šlajer v listopadu 2002, částka měla být splatná k 1. únoru 2003. Součástí smlouvy byla i pokuta v případě, že částka nebude uhrazena. Dluh se pak každý den navyšoval o pokutu ve výši 0,5 procenta z dlužné částky. 

Ransdorf sice v listopadu 2006 dluh písemně uznal, ale peníze opět nevrátil. Šlajer proto podal žalobu a požaduje částku 10 tisíc eur v přepočtu ke dni uzavření půjčky a smluvní pokutu za dobu od 2. února 2003 do 31. března 2004, která přesahuje 650 tisíc korun.

Odvolací soud námitky neuznal

Ransdorfův právní zástupce před soudem namítal, že už byl dluh promlčen, což ovšem europoslanec při jeho uznání nevěděl. Nelíbila se mu ani výše smluvní pokuty, která je prý v rozporu s dobrými mravy. Navíc by prý dluh, pokud ho soud uzná, měl být splacen v eurech, což by celou částku snížilo asi o pětinu.

Odvolací soud však ani jeden z jeho argumentů neakceptoval a rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4 jako správné potvrdil. Podle předsedkyně senátu Ireny Noskové uznáním závazku začala běžet nová desetiletá promlčecí lhůta a není podstatné, zda europoslanec o promlčení věděl či nikoli. Smluvní pokuta sice podle ní několikanásobně převyšuje dlužnou částku, přesto však „nikterak nepřekračuje dobré mravy“, jelikož doba, po kterou dlužník svůj závazek nezaplatil, je velice dlouhá. Soud neuznal ani poslední z námitek Ransdorfova právníka, že by měl být dluh splacen v cizí měně.

Vydáno pod