Podle ČSSD by vláda na pohřeb Mašína neměla posílat nikoho

Praha – Podle šéfa opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky by vláda neměla na pohřeb Ctirada Mašína vysílat žádného oficiálního zástupce. „Domníváme se, že to je ostuda. Domníváme se také, že to je do značné míry pobuřující,“ podotkl Sobotka. Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) podle něj svým rozhodnutím vyslat na pohřeb ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) rozděluje českou společnost.

Vláda plánuje na pohřbu vyznamenat Ctirada Mašína vojenským řádem Zlaté lípy in memoriam, stejnou medaili má obdržet i jeho bratr Josef. Vyznamenání Zlaté lípy je spolu se Záslužným křížem obrany státu nejvyšším vyznamenáním ministerstva obrany. I proti tomuto kroku sociální demokraté protestují: „Nelze souhlasit s metodami, které bratři Mašínové při svém útěku z tehdejšího Československa používali,“ řekl Sobotka. „Je nutno trvat na tom, že vražda zůstává vraždou,“ upřesnil lídr ČSSD. Vláda podle něj ve svém postoji k odbojové skupině Mašínů postupuje způsobem, který vyvolává nesouhlas velké části české veřejnosti. 

Štětnina: Naše společnost není dekomunizována

V dnešním pořadu ČT24 Interview naopak novinář a senátor Jaromír Štětina (nez. za TOP 09) konstatoval, že Mašínové by vojenské vyznamenání dostat měli. Problém vidí především v tom, že naše společnost není dostatečně dekomunizována, aby se s tímto gestem mohla smířit. Mašínové se podle Štětiny snažili ve společnosti vytvořit atmosféru, že není normální, pokud zde násilně nastupuje vláda jedné strany. „Oni ukázali, že je možné se proti tomu postavit. To je to, co jim historie musí přičíst, a my bychom té historii neměli bránit,“ míní.

Jaromír Štětina:

„Není možné posuzovat tehdejší doby prizmatem míru. Existuje i druhé železné pravidlo války, a to jest, kdo zabije, se stává stejnou obětí války jako ten, kdo je zabit. Bratři Mašínové jsou obětí války už jenom proto, že zabili.“

Štětina se domnívá, že v současné době existuje mezi chartisty jakýsi náznak žárlivosti vůči ostatním odbojářům a odpůrcům bolševického režimu. „Jako by se nemohli smířit s tím, že i někdo jiný měl zásluhy na tom, že bolševický režim byl nakonec poražen,“ dodal. Podle něj česká společnost čeká na definitivní dekomunizaci a je nutné, „aby se všechny síly, které tady jsou, bez vzájemných řevnivostí a žárlivostí spojily a nakonec naši společnost dekomunizovaly.“

Ctirad Mašín zemřel ve Spojených státech v sobotu ráno, pohřben bude v americkém Clevelandu. Jako veterán americké armády bude pochován s vojenskými poctami. Pohřbu se zúčastní také český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. 

Skupina kolem bratří Mašínových se počátkem 50. let postavila komunistickému režimu se zbraní v ruce, způsobili přitom smrt několika lidí. Mašínové se do Česka po roce 1989 odmítali vrátit, protože země podle nich nezpřetrhala právní i jiné vazby s komunistickým režimem. Ctirad Mašín se podle svého bratra nechtěl do Česka vrátit ani po smrti.