Mrtvých na silnicích má být za 10 let méně než polovina

Praha – Ministerstvo dopravy chce do roku 2020 snížit počet mrtvých na českých silnicích více než o 400 lidí za rok. Zraněných by mělo ubýt o 1 400. Na novou ministerskou strategii poukázal zpravodajský server Aktuálně.cz. Ke zlepšení statistik, které řadí Česko v evropském kontextu spíše k podprůměru, chce úřad kromě represivních i preventivních opatření dojít také zkvalitněním dopravní sítě.

Pro vládu zpracovalo ministerstvo dopravy strategii, která má do deseti let zásadně snížit počet mrtvých na silnicích. Zatímco v roce 2010 zahynulo souhrnně při dopravních nehodách 753 lidí, v roce 2020 by jich mělo být nanejvýš 330.

Ke snižování počtu mrtvých má přispět bodový systém, podle ministerstva se i díky němu statistiky dlouhodobě zlepšují. Konkrétní plánovaná opatření jsou ve vládním materiálu většinou popsána velmi obecně. Odborníci chtějí, aby se zlepšila práce v autoškolách a při zkouškách, podle Aktuálně.cz prosazují „vyvážení represivních a preventivních opatření“. Mezi konkrétními opatřeními uvádí materiál zavedení tzv. řidičských průkazů na zkoušku. Začínající řidiči by tak zprvu mohli jezdit pouze pod dohledem zkušenějších kolegů, možná také s výraznějším rychlostním omezením a pod hrozbou tvrdších postihů.

Kromě opatření zaměřených přímo na řidiče se chce ministerstvo dopravy více zaměřit na silnice. Ty podle odborníků přispívají k nehodám dost možná ve stejné míře jako špatné chování řidičů a nedostatečný dohled na ně. Pomoci by tak měla intenzivnější výstavba obchvatů měst a obcí, lepší zabezpečení železničních přejezdů, kde ročně umírají desítky neopatrných řidičů. Autoři ministerského spisu jsou přesvědčeni o tom, že ke zlepšení bezpečnosti na silnicích pomůže také rozšíření tzv. obydlených oblastí, kde je rychlostní limit omezen na 30 kilometrů za hodinu.

Podle tvůrců nové strategie ke snižování počtu mrtvých je ale potřeba politická podpora. Na boj s tragickými nehodami jsou potřeba peníze, kterých v současnosti v oblasti dopravy rychle ubývá.