Tropy v sobotu odejdou a ochladí se

Praha – Do soboty bude teploměr ukazovat až 35 stupňů Celsia, teploty doprovodí silné bouřky. Pak ale tropy skončí a začne se ochlazovat. Koncem týdne už nejvyšší denní teploty klesnou o deset stupňů a v září začne přibývat ranních mlh, ojediněle i přízemních mrazíků. Tento týden však nejspíš budou padat teplotní rekordy, už dnes naměřili meteorologové rekordní hodnoty na 35 stanicích, nejtepleji bylo v Brodě nad Dyjí, kde rtuť teploměru vyšplhala na skoro 34 stupňů Celsia. Tropické teploty už si ale vyžádaly i lidské životy, dvě ženy dnes ve Středočeském kraji kvůli vedru zkolabovaly. Záchranáři také zaznamenali zvýšený počet cévních mozkových příhod nebo případů celkového zhoršení zdravotního stavu u starších nebo nemocných osob.

Ke kolapsu pětašedesátileté ženy vyjížděli kladenští záchranáři na parkoviště u obchodního domu v Kladně. „Do příjezdu záchranné služby žena přestala komunikovat, upadla do bezvědomí a nakonec u ní došlo i k srdeční zástavě,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. Záchranáři ženu přes třicet minut resuscitovali, ale bez odezvy. Další žena, osmdesátiletá seniorka, zemřela po kolapsu na chodbě činžovního domu. Půlhodinová resuscitace byla podle Janečkové bez odezvy a lékař mohl už jen také konstatovat smrt.

Podobně teplý konec léta byl naposledy v roce 1993, ze kdy je také většina dnes pokořených teplotních rekordů. „Nejvyšší teplota byla naměřena v Brodě nad Dyjí 33,7 stupně Celsia, v Byňově pak 33,5 stupně Celsia,“ uvedla meteoroložka Marie Odstrčilová. Rekordy ale padaly i na horách, třeba na Přimdě bylo dnes 28,5 stupně, což je o 0,8 stupně víc než maximum z roku 1989. Churáňov pak hlásil 27,3 a Lysá hora 24,2 stupně. 

Léto letos vrcholí později 

„Neobvykle až na sklonku prázdnin si užíváme nejteplejších letošních letních dnů,“ konstatoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák a dodal, že zatím neumějí vysvětlit, proč letní počasí nevyvrcholilo koncem července, jak je obvyklé. Tento týden čeká Česko řada po sobě jdoucích tropických dní, kdy denní teploty překročí 30, místy až 35 stupňů Celsia. Na mnoha místech tak zřejmě padnou letité teplotní rekordy. Velmi teplé budou i noci, zejména ve velkých městech a na jižní Moravě neklesnou teploty ani po západu slunce pod dvacítku. Vedro s sebou ale přinese také bouřky z horka doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a silným větrem.

Obvykle přitom bývá vrcholem léta červenec, ten letošní byl ale o 0,1 stupně chladnější, než je dlouhodobý průměr z let 1961 až 1990. To, že se letošní první měsíc prázdnin mohl zdát mimořádně studený, je podle meteorologů způsobeno tím, že k nízkým teplotám se přidalo i nadprůměrné množství srážek, červen byl navíc velmi teplý.

Mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák: „Letošní tropické počasí bude ukončeno v sobotu 27. srpna, kdy přes naše území od západu přejde studená fronta. Možno konstatovat, že se ochladí úměrně roční době, asi o deset stupňů Celsia, takže denní maxima budou na přelomu týdne a v prvních dnech dalšího týdne dosahovat 20 až 25 stupňů. Tuto změnu můžeme označit za přechod od léta k babímu létu.“

Teploty mohou ojediněle vystoupat nad 30 stupňů i v září, celkově prý ale bude počasí směřovat k podzimu. Podle posledních předpovědí by sice měly v první polovině září panovat příjemné teploty kolem dvacítky a polojasná obloha, noci už ale mohou být chladné. Ve vyšších polohách se mohou vyskytnout první přízemní mrazíky, rána také zkalí mlhy.

Vydáno pod